Srbija

[ Izvor: N1 ]

23. 10. 2024. 07:49 4

Najavljena kao "preporod": Danas u Leoniju plata tek nešto iznad minimalca

Otvaranje fabrike "Leoni" u Kraljevu, u kojoj se rade kablovi za auto industriju, najavljeno je kao "preporod" za taj grad. Obećano je 6.000 radnih mesta. Taj broj nije nikada dostignut. Jer mnogi koji su probali i osetili uslove rada, i primili platu za taj rad, ubrzo su i napuštali fabriku.

Na otvaranju fabrike Leoni u Kraljevu pre tri godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je radnicima:

- Pjer Luiđi, ne do 5.000 zaposlenih, to smo se dogovorili. Pjer Luiđi, mi računamo do 6.000 radnika. A i malo plate da im povećaš. Da čuju radnici. Je l' ste čuli, radnici? Obećao je da će da vam poveća plate. I ja ću da ga držim za reč - poručio je Vučić.

Ali, broj radnika nikada nije dostigao ni 5.000. Pitanje je da li je stigao i do 4.000.

Iz fabrike Leoni nisu odgovorili na pitanja N1 o tome koliko u ovom trenutku ima radnika. Kao ni na ostala pitanja. Prema saznanjima ovog medija, taj broj se kreće oko 3.000.

Radnici se plaše da stanu ispred kamere, ali, kako svedoče za N1, plata im se nije menjala u poslednjih godinu dana. Kažu da se kreće oko 60.000 dinara, tek nešto malo više od minimalca. Poslednja plata, čak je bila manja za 10.000 dinara, kako kažu, to je bila odluka menadžmenta, zbog neradnih dana u septembru.

Uz plate iznad proseka za Kraljevo, obećano je i poštovanje radničkih i ljudskih prava.

Darko Bosić, bivši radnik Leonija, jedan je od retkih koji želi javno da govori o tome u kakvim uslovima se radi u ovoj fabrici.

- Primaju neiskusne ljude na šefovskim pozicijama - mlade i željne dokazivanja, koji nemaju više od 23-24 godine. I onda dolazi do zasićenja jer ostali neće da rade pod takvim pritiskom. Jednostavno, neće da trpe mobing. Saznao sam da je juče jedan šef rekao svojim radnicima da ako ne ispune normu, dobiće pisanu opomenu - rekao je Bosić.

U međuvremenu, najbolji radnici su otišli iz fabrike. U nedostatku radne snage, počeli su da se zapošljavaju oni kojima je ostalo godinu ili dve do penzije.

Grad Kraljevo je za izgradnju fabrike Leoni poklonio 13 hektara plodnog zemljišta koje je koristila Poljoprivredna škola za praktičnu nastavu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Repriza

Zoran Živković [21.10.2024.]




Video dana

Ko će pre da ožedni?

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati