Srbija

S. M.

21. 10. 2024. 07:12 7

Turistička organizacija dobija 28 miliona iz budžeta, a NE ZNA koliko je turista posetilo grad

Turistička organizacija Prokuplja broj turista "vadi" iz lokalne samouprave, a oni iako iz budžeta Grada Prokuplja dobijaju 28 miliona dinara po nekoliko osnova - ne vode evidenciju turista.

- "Sveska" evidencije turista ne postoji, već postoji registar turista koji vodi lokalna samouprava, a takođe prihodi od boravišne takse evidentiraju se i uplaćuju u budžet lokalne samouprave - rečeno nam je u TO Prokuplje.

Važno je istači da ostale turističke organizacije vode evidencije.

Ipak, po Zahtevu za pristupom informacijama od javnog značaja, oni su nam rekli da je u Prokuplju od 1. januara do 1. septembra ove godine bio čak 4.071 turista, od čega je 1.808 domaćih i čak 2.263 strana. U istom periodu bila su čak 10.872 noćenja, što je zaista impozantna brojka, s obzirom na to da Prokuplje nema turističku ponudu, manifestacije kojima može da se pohvali.

Poređenja radi, za isti period Turistička organizacija Leskovca je imala, kako su nam rekli, 27.453 korisnika usluge smeštaja, od čega su kod 15.463 korisnika evidentirana "primarni motiv turizam". S obzirom na to da je Leskovac kao grad tri puta veći od Prokuplja, sa ozbiljnim, tradicionalnim turističkim atrakcijama, malo je svima u Prokuplju čudno odakle toliki turisti u ovom gradu.

- Te brojke su netačne, jer u ovu njihovu računicu spadaju i razni poslovni partneri preduzeća, građevinci koji su dolazili, i svi drugi, čak i oni koji samo prenoće u nekom od objekata na putu do konačnog odredišta. Tu su i pesnici koji su bili na Drainčevim književnim susretima, oni koji su bili gosti za gradsku slavu - objašnjavaju upućeni u ovu tematiku.

Broj noćenja i ljudi koji su iz nekog razloga posetili Prokuplje zapravo nije broj turista, a Turistička organizacija Prokuplja nema te podatke, što znači da se njima niko nije obraćao.

Na čelu ovog preduzeća je doskorašnji gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović (SNS) koji je poznat i po tome što je kao geograf zaposlen u Specijalnoj školi "Bubanj" u Nišu, i to istog dana kada je postao i gradonačelnik, odnosno 17. avgusta 2020. godine. Ipak, nikada nije dan proveo na tom radnom mestu, o čemu smo mi ranije pisali.

Kako je februara ove godine u novom skupštinskom sazivu nakon decembarskih lokalnih izbora on zamenjen novim gradonačelnikom, opet iz redova SNS, postavljen je za v. d. direktora TO Prokuplja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Repriza

Zoran Živković [21.10.2024.]




Video dana

Volim zvuk motora

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati