Srbija

[ Izvor: Mediji ]

11. 10. 2024. 08:01 1

Nebo iznad Srbije sinoć je bilo fascinantno (FOTO)

U pojedinim delovima Srbije noćas su građani mogli da vide crveno nebo. U pitanju je polarna svetlost ili pojava koja se zove aurora borealis.

Najvidljivija je iz ruralnijih područja, gde nema većeg veštaškog osvetljenja. Društvenim mrežama noćas su kružile fotografije iz Pančeva, Sečnja, Kruševca, Kučeva, Beograda, Mladenovca, Petrovca na Mlavi, Golupca… gde su građani mogli da uživaju u nesvakidašnjem prizoru na nebu i da magičnu svetlost zabeleže kamerom.

Aurore, božanstvene igre svetlosti nastale interakcijom Sunca i Zemljine atmosfere, privlačile su pažnju ljudima kroz istoriju.

Danas one predstavljaju naučno objašnjenu pojavu koja ne prestaje da fascinira posmatrače, a u zavisnosti od strane hemisfere nazivaju se Aurora borealis (severna svetlost) i Aurora australis (južna svetlost) dok je zajednički imenitelj za obe Aurora polaris (polarna svetlost) ili samo Aurora.

Kako je ranije za Danas opisao dr Darko Donevski, doktor astrofizike i naučni komunikator, Aurora je specifična manifestacija svetlosti na noćnom nebu koja je naročito vidljiva na visokim geografskim širinama, bliže Zemljinim polovima. Može da se opiše kao jedan veliki svetleći vrtlog različitih oblika, iz kojeg često ističu raznobojne plamičaste svetlosti.

Polarna svetlost povezana je sa električnim i magnetnim pojavama u višim slojevima atmosfere. Ona nastaje kao rezultat interakcije solarnih vetrova i magnetnog polja Zemlje.

Najčešće je vidljiva u polarnim krajevima, a što je udaljenost od magnetskih polova veća, to se ona pojavljuje ređe. Ukoliko se promatra iz područja koja su bliže polovima Zemlje, polarna svetlost je uglavnom žute i zelene boje, a na manjim geografskim širinama polarna svetlost je češće crvene boje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Probaj i ti, zabavno je

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati