Srbija

[ Izvor: N1 ]

03. 10. 2024. 14:41 0

Bez odgovora o vojnicima Srbije u Libanu

Ministarstvo odbrane Srbije nije odgovorilo na pitanja N1 u vezi sa kontigentom Vojske Srbije koji se, u okviru mirovne misije UN, nalazi u Libanu. Na pitanja koja smo poslali 24. septembra do danas nije stigao odgovor.

Vojska Srbije učestvuje u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Libanu od 2010. godine, a osim voda za zaštitu snaga, u ovoj operaciji su angažovani i pešadijska četa, štabni oficiri u komandi misije i grupa specijalističkih oficira zaduženih za podršku kontingentu.

Ministarstvo odbrane pitali smo da li su pripadnici kontigenta bezbedni nakon izraelskih udara, koja je procedura ukoliko se sukob Hezbolaha i Izraela proširi i da li postoji mogućnost da se pripadnici kontigenta vrate u zemlju u slučaju eskalacije sukoba.

Samo nekoliko dana pre eskalacije sukoba, 12. septembra izvršena je redovna zamena voda Vojske Srbije u Libanu.

Na Sajtu Ministarstva odbrane stoji da se vodio vratio u zemlju nakon uspešnog završetka svog angažovanja.Reč je o vodu za zaštitu snaga koji je prethodnih šest meseci bio angažovan na zadacima obezbeđenja baze u kojoj je smešten italijanski kontingent mirovnih snaga Ujedinjenih nacija.

- U složenim bezbednosnim uslovima ova jedinica je zadatke izvršavala profesionalno i odgovorno, ponosno predstavljajući svoju vojsku i državu, a zamenio ju je vod Vojske Srbije, takođe iz Komande za obuku, koji je u zonu operacije upućen početkom meseca - navodi se na sajtu Ministarstva.

Za razliku od Ministarsva odbrane Srbije, koje se ne oglašava o statusu srpskih vojnika u Libanu, oglasilo se italijansko ministarstvo, koje je 30. septembra saopštilo da će njihovi vojnici ostati na granici Libana i Izraela.

U Izjavi ministra odbrane Gvida Kroseta navodi se da su trupe spremne na evakuaciju u slučaju potrebe. On je takođe izjavio da mirovne snage nisu meta.

Italijanski list Il Mesađeo (Il Messaggero) pak navodi da je izraelska raketa nedavno pala 500 metara od ulaska u bazu UN u Mansuriju gde se nalazi deo italijanskog kontigenta.

Podsećamo da je ambasador Srbije u Libanu izjavio da je građanima Srbije koji su u toj zemlji savetovano da je napuste zbog bezbednosne situacije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Pronađi uljeza

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati