Srbija

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

01. 10. 2024. 09:33 2

Dugoročna prognoza: Ledeni dani blizu, sneg za Novu godinu?!

Već u novembru čekaju nas temperature ispod nule, čak i tokom dana, najavio je profesor sa Geografskog fakulteta, dr Aleksandar Valjarević. Meteorolog Ivan Ristić najavio je, takođe, hladnu zimu i sneg za Novu godinu.

 Nakon nestabilnog vremena početkom oktobra, imaćemo pravo Miholjsko leto, tačno oko Miholjdana, najavljuje dr Aleksandar Valjarević.

- Jutarnje temperature bi trebalo da idu od 10 do 12 stepeni, dok će dnevne biti do 20 stepeni - kaže Valjarević.

Lepo vreme trebalo bi da nas posluži i u novembru, međutim, krajem novembra stiže nam i prvi minus.

- Prema dugoročnoj prognozi očekujemo još jedan pik negde između 9. i 13. novembra, kada bismo imali temperature oko 15 stepeni preko dana, dok će jutarnje biti 3 - 4 stepena. Krajem novembra očekuje nas i prvi minus. I preko dana ćemo imati temperature od -1, -2 - kaže Valjarević.

Ledeno decembar, januar i februar, sneg za Novu godinu

Meteorolog Ivan Ristić najavljuje Miholjsko leto sa temperaturama do čak 25 stepeni Celzijusovih, a krajem oktobra nas čeka i postepen pad temperature sa manjim oscilacijama.

- Idemo polako u jesen. Tokom decembra, januara i februara nas očekuje prava zima sa snegom oko Nove godine - kaže Ristić.

Najhladnija zima u prethodnih 10 godina

Poslednju deceniju obeležili su temperaturni rekordi, toplotni talasi i blage zime. Međutim, prema najnovijoj prognozi prof. dr Aleksandra Valjarevića i meteorologa Ivana Ristića, predstojeća zima biće najhladnija i sa najviše snega u poslednjih 10 godina, podsećajući na zime od pre nekoliko decenija.

Poslednje prognoze, kako ističe prof. Valjarević, govore da ćemo posle devet godina u Beogradu imati 15 dana sa snegom i zadržavanje snežnog pokrivača naročito posle 10. januara i sredinom februara!

On je najavio da će u narednom periodu uraditi detaljnije prognozu za Vojvodinu i predele iznad 800 metara nadmorske visine, ali već sada očekuje da zimski planinski centar Zlatibor ima 30 dana snega, a Kopaonik 45.

- Neće biti zima kao što je bila 60-tih i 70-tih godina, ali ličiće na zimu iz 2013. Biće hladnije nego što je bilo poslednjih devet godina. Zanimljivo je da ćemo sredinom oktobra imati Miholjsko leto, čak i u novembru ćemo imati tri do četiri dana sa natprosečnim temperaturama, ali to će biti mnogo kraće nego prošle zime po našem modelu - kaže prof. dr Valjarević.

Kada je Beograd u pitanju, zanimljivo je da će se predstojeće zime često pojavljivati susnežica koja će prelaziti u sneg i neće biti vetrovita zima, osim lokalnog pojavljivanja košave, koja je sezonski vetar.

Temperature će ići i ispod -10

- I dalje će biti kontrasta, amplituda i pikova, ali neće biti toliko izraženih maksimuma i zato smo Ivan Ristić i ja skupili hrabrost i znanje da kažemo da će ova zima podsećati na nekadašnje, ne sa toliko snega kao pre 50-60 godina, ali biće mnogo više snega nego što smo ga imali poslednjih deset godina. Dnevne temperature u Beogradu će ići sredinom januara i polovinom februara čak i do minus 10-11 stepeni Celzijusa – kaže prof. dr Valjarević.

Prof. Valjarević i meteorolog Ristić u prognozi navode da će na vreme od oktobra do kraja februara uticati sprega Azorskog i Sibirskog anticiklona. Između njih se otvara prostor za povremene prodore hladnog arktičkog vazduha direktno sa Severnog pola koji će donositi pad temperature i padavine, a kako vreme bude odmicalo kišu će zameniti sneg.

Sneg za Novu godinu?!

- U decembru će vreme biti promenljivo i sve više će ličiti na pravo zimsko. Početkom i sredinom meseca očekujemo dva kraća otopljenja sa maksimumima od oko 10 stepeni kao uvod u dolazak hladnog fronta koji će doneti sneg u većem delu zemlje i pad temperature na oko nula stepeni. Krajem decembra će doći do stvaranja snežnog pokrivača, tako da je velika šansa da dočekamo posle ko zna koliko godina Novu godinu u pravom zimskom ambijentu sa snežnim pokrivačem - kaže meteorolog Ristić.

Januar i februar, prema sadašnjoj prognozi prof. dr Valjarevića i Ristića, biće pravi zimski meseci. Povremeno će padati sneg, a najviša dnevna temperatura biće od 0 do 5 stepeni, dok će minimalna temperatura pojedinim danima biti do -10 stepeni.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Pazi, vruće!

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati