Srbija

Direktno.rs [ Izvor: izleti-srbija.rs ]

29. 09. 2024. 15:24 2

Mistično mesto na jugu Srbije za koje se vezuju brojne legende i gde nema živog sveta (FOTO)

Na jugu Srbije, oko 90 kilometara od Niša, na otprilike 700 metara nadmorske visine nikao je surovi krajolik koji deluje kao da nije s ove planete.

Nekadašnji kandidat za Sedam Svetskih čuda, spomenik prirode Đavolja varoš usred planine Radan ima oko 202 zemljane kule, piramide sa kamenim kapama, visine od dva do 15 metara i širine tri metra. Kule su oblikovane po prirodi; rastu, menjaju se, skraćuju, postepeno nestaju i ponovo se pojavljuju pod uticajem kiše i vetra.

Jedinstvenom geološkom fenomenu u Srbiji doprinose i neobični izvori vode. Đavolja voda iznenađuje izuzetno mineralnim sastavom i izuzetnom kiselošću, a Crveno vrelo svojom upečatljivom terasom, koja svoju boju duguje oksidaciji gvožđa.

Da li je pomenuti broj figura slučajnost ili ipak stoji neka pozadina iza svega toga?

Željeno objašnjenje dobijamo kroz par legendi koje kruže i upotpunjuju sam dožitovljaj. Jedna je pobožnog karaktera i poistovećuje figure sa svatovima, koje je obrlatio đavo i nametnuo venčanje između brata i sestre. Bog je stao na put tome i skamenio 200 svatova i dvoje mladenaca. Jaki vetrovi upotpunjuju legendu, jer zvuče nešto nalik ljudskim kricima.

Druga legenda se tiče opklade između đaka i nadmudrenih đavola, koji su ostali tu okamenjeni. Dok treća opisuje kako su se ljudi otarasili đavola, time što su jednu noć prespavali pored crkve Svete Petke, što je i u samoj blizini ovih figura. I sam naziv sela "Đake" svojim značenjem doliva određenu dozu mističnosti.

Ali ono što zapravo najviše privlači i dovodi turiste do ovog mesta jesu dva izvora, čudnih sastava, specifičnih boja i samog izgleda. Upravo zbog tog sastava, na ovom zemljištu ne niče živi svet. Ti izvori se zovu "Đavolja voda" i "Crveno (Đavolje) vrelo", izuzetno hladni i kiseli, sa visokom pH vrednošću.

S obzirom na to da sama voda obiluje cinkom, gvožđem i bakrom, koristi se kao "melem" i alternativna medicina za lečenje želuca ili dezinfekciju rana. Međutim, ne preporučuje se konzumiranje vode, jer još uvek nije potpuno ispitan njen sastav i delovanje.

Ono što boji pomenutu reku u tu neobičnu žućkastu boju jeste gvožđe, koje potiče iz Saskih rudnika, pišu izleti.srbija.rs.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


EXPOnat

Zoran Živković [27.09.2024.]




Video dana

Pet frendli

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati