Srbija

[ Izvor: Novosti ]

26. 09. 2024. 17:08 9

Srbiju čeka LEDENA zima: Evo kad će prvi sneg

Početak novembra ili kraj novembra i početak decembra, to su datumi kada prvi sneg može da se pojavi u Srbiji. Tada se očekuje prodor hladnijeg vazduha u našu zemlju. Ova zima obećava kada je sneg u pitanju, a u Beogradu se očekuje oko 15 dana sa snegom, kaže meteorolog amater Ivan Ristić za "Novosti".

Kako navodi Ivan Ristić, prema pvim prognozama, nadolazeća zima biće hladnija nego što smo inače navikli. Temperatura će od druge polovine oktobra biti u konstantnom, postepenom padu.

– Kada bude počela prava zima, kalendarski od decembra, ona neće posustajati, a trajaće i u januaru, i u februaru. Temperature će u Beogradu biti do -10 stepeni, dok će maksimalne temperature biti oko nule. Očekuje se 15 dana sa snegom u Beogradu, uglavnom u januaru i februaru. Biće puno dana sa snegom, ova zima obećava – kaže Ristić za „Novosti“ i navodi da su procene takve da će ova zima biti najhladnija u poslednjih 10 godina.

Drastičan pad temperature, pa miholjsko leto
Ristić navodi da kraj septembra i početak oktobra donose promenu vremena i osetan pad temperatura sa 30 stepeni u petak i subotu na oko 15 stepeni u nedelju i ponedeljak.
– Početak oktobra uz smenu sunca i oblaka koji mogu doneti kišu biće svežiji, a najviše temperature između 17 i 22 stepena. Prema kraju prve dekade doći će i do postepene stabilizacije vremena i porasta vazdušnog pritiska, tako da ćemo ući u takozvano miholjsko leto, period baš oko Miholjdana 12. oktobra. Najviše temperature u tom periodu biće oko 25 stepeni – ističe Ristić.

Kaže da MJO indeks ulaskom u fazu 2 početkom oktobra kao i srednjoročni ECMWF model ukazuju na hladniji period u drugoj polovini oktobra i početkom novembra.

– Ove jeseni cirkulacija na planeti, a naročito iznad Evrope je promenjena, postoji i evidentna orjentacija kraka polarnog vrtloga prema našem kontinentu u sklopu koga će se dešavati povremeni prodori hladnog arktičkog vazduha – zaključuje Ristić za „Novosti„.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Čas gastronomije

Zoran Živković [23.09.2024.]




Video dana

Priprema je pola posla

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati