Srbija

[ Izvor: RTS ]

22. 09. 2024. 17:56 0

Raste vodostaj Dunava u Srbiji, voda došla do vikendica (FOTO)

U Apatinu stabilna situacija na Dunavu. Iako vodostaj trenutno raste, po prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, ne očekuje se da će dostići nivo koji bi izazvao proglašenje vanredne situacije.

Usled zabrinutosti zbog trenutnog porasta nivoa Dunava i informacija o velikom prilivu vode iz Mađarske, lokalna samouprava izražava uverenje da je situacija pod punom kontrolom i da nema mesta za paniku. Meštani su navikli na ovakve situacije i ne brinu, prenosi RTS.

- Naši bentovi su stabilni i veoma jaki. 65. godine smo tad u to vreme imali zečije bentove. To su bili mali bentovi i onda je bila pretnja da nas potopi. Od tog vremena izgrađeni su novi, vrlo stabilni. Blizu je Kopački rit pa sva voda koja dolazi se preliva ili u Kopački rit, može maltene do Osijeka dostići i ovaj je sad drugi višak nama ne smeta - kaže Mile Trkulja, iz Apatina.

- Ranijih godina, ja nikad se ne sećam… Dunav ovako na jesen nikad nije, zadnjih godinu, dve, uvek je na proleće. Preko zime je bilo leda, a već na proleće kad se otopi onda bude poplave, a sad u jesen vode… stvarno se promenilo sve - kaže Marko Vidaković iz Apatina.

Voda je stigla i u vikend naselje Vagoni kod Apatina.

- Malo hvatamo drva za sledeću zimu, voda nosi, imamo plin. Struju će nam isključiti, ali može se i bez televizije - kaže Đura Kreko, iz Sombora.

- Mislim da je danas negde oko 580cm, s tim da u proseku dnevno dolazi metar vode. Po prognozama negde u utorak očekuju 670, znači to je vodostaj koji prelazi već mere redovne odbrane pd poplava. Znači na 650, 700 su već vanredne. Mislim da neće doći a koliko imam informacije, odozgo već pada voda od Budimpešte i nizvodno. Tako da milim da ove godine ćemo imati sreće i da neće biti većih problema - smatra Ilija Brdar iz Lučka kapetanije Apatin.

Svi sistemi zaštite su aktivni i spremni, a službe prate stanje u realnom vremenu. A da zabrinutost bude manja tu je i Specijalna jedinica civilne zaštite za spašavanje na vodi i pod vodom koja ovih dana u sklopu redovnih aktivnosti izvodi svoje treninge na reci.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Laka zarada, bez ulaganja

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati