Srbija

[ Izvor: Mediji ]

03. 09. 2024. 07:14 3

RHMZ objavio prognozu do kraja leta, za jesen i zimu

U Srbiji je u ponedeljak bilo pretežno sunčano i toplo, sa najvišom temperaturom do 35 stepeni Celzijusa. Republički hidrimeteorološki zavod najavio je nastavak tropskih dana i u prvoj dekadi septembra.

- Do četvrtka maksimalna temperatura biće od 31 do 36, a od petka od 30 do 33 stepena. U većini mesta biće pretežno sunčano, a sredinom dana i posle podne (uz lokalni razvoj oblačnosti) očekuje se i veoma retka (izolovana) pojava kratkotrajne kiše ili plјuska s grmlјavinom u planinskim predelima - najavio je RHMZ, a na sajtu je objavio i sezonsku prognozu do februara 2025. godine.

U sezonskoj prognozi stoji da će septembar u većem delu naše zemlje biti topliji i suvlji, a da će u Zapadnoj Srbiji, Mačvi i Vojvodini biti topliji i prosečno vlažan.

Nastavak kasnog leta u prvoj polovini septembra

- Srednja minimalna temperatura vazduha u septembru biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za 0,5 stepeni do 1 stepen u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost septembarske srednje minimalne temperature vazduha oko 14,1 stepen. Srednja maksimalna temperatura vazduha u septembru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za 1 do 2 stepena u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom septembra biće oko 24,9 stepeni. U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom septembra biće za ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za 5 mm do 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek, a u Zapadnoj Srbiji, Mačvi i Vojvodini zadržavaće se u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima do 5 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini septembarska suma padavina iznosiće oko 45 mm.

Prema najavi RHMZ, oktobar će u većem delu Srbije biti topliji i suvlji, a u Vojvodini i Mačvi topliji i prosečno vlažan. Narednog meseca čeka nas i Miholjsko leto.

- Srednja minimalna temperatura vazduha u oktobru biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za 1 do 2 stepena u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost oktobarske srednje minimalne temperature vazduha oko 10,6 stepeni. Srednja maksimalna temperatura vazduha u oktobru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za 1 do 2 stepena u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost u odnosu na višegodišnji. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom oktobra biće oko 19,8 stepeni - navodi RHMZ i dodaje:

- U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom oktobra biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za 5 mm do 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek, a u Vojvodini i Mačvi zadržavaće se u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima do 5 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini oktobarska suma padavina iznosiće oko 40 mm.

Topliji i malo vlažniji novembar

- Srednja minimalna temperatura vazduha u novembru biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za 0,5 do 1,5 stepena u odnosu na višegodišnji prosek.U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost novembarske srednje minimalne temperature vazduha oko 5,5 stepeni. Srednja maksimalna temperatura vazduha u novembru biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0,5 do 1,5 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek - piše RHMZ i dodaje:

- U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom novembra biće oko 12,7. U celoj Srbiji mesečna suma padavina tokom novembra biće malo iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za 5 mm do 10 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek.U Beogradu i široj okolini novembarska suma padavina iznosiće oko 49 mm.

RHMZ navodi i da će decembar biti blaži i prosečno vlažan.

- Srednja minimalna temperatura vazduha u decembru biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za 0,5 do 1,5 u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost decembarske srednje minimalne temperature vazduha oko 1,5. Srednja maksimalna temperatura vazduha u decembru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za 0,5 do 1,5 stepeni u odnosu na višegodišnji. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom decembra biće oko 7,7. Mesečna suma padavina tokom decembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima do 5 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini decembarska suma padavina iznosiće oko 45 mm.

Blaži i prosečno vlažan januar

RHMZ naglašava da su u trećoj dekadi januara mogući umereni do jaki jutarnji mrazevi.

- Srednja minimalna temperatura vazduha u januaru zadržavaće se u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša do 0,4 u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost januarske srednje minimalne temperature vazduha oko -0,1. Srednja maksimalna temperatura vazduha u januaru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim oko 0,5 do 1 u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom januara biće oko 5,6. U celoj Srbiji mesečna suma padavina tokom januara zadržavaće se u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima do 5 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini januarska suma padavina iznosiće oko 46 mm.

Što se tiče februara, čeka nas "blaži i prosečno vlažan februar, a prema najavi RHMZ u prvoj polovini meseca mogući su umereni jutarnji mrazevi.

- Srednja minimalna temperatura vazduha u februaru biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za 0,5 do 1 stepen u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost februarske srednje minimalne temperature vazduha oko 2,3. Srednja maksimalna temperatura vazduha u februaru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za 0,5 do 1 stepen u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom februara biće oko 8,7 stepeni. Mesečna suma padavina tokom februara biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima do 5 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini februarska suma padavina iznosiće oko 40 mm.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati