Srbija

[ Izvor: Nova.rs ]

07. 07. 2024. 17:31 11

"Znaš ti ko sam ja": Vučićeva "elita" koja hara Srbijom

Ako vozite pod dejstvom alkohola i narkotika gotovo izvesno ćete odgovarati krivično, osim ukoliko niste član SNS, blizak sa tom partijom ili barem kum predsednika države. Ujedino, nadležni organi vas neće pozvati ni na informativni razgovor, niti će vas procesuirati ukoliko vam kriminalac pokloni sat od 17.000 evra ili ako ste zaradili i više od 600 miliona evra. Sve ovo možete ako ste miljenik vlasti, visoki funkcioner stranke i čovek od poverenja šefa države. Sve to im je dozvoljeno jer se njihove optužbe čuvaju u fioci ili isključuju iz sudskih spisa ako se to nekome ne dopada.

Dosadašnje iskustvo pokazalo nam je da se u Srbiji neretko primenjuju dvostruki aršini kada je reč o građanima, njihovim prekršajima i problemima sa zakonom. Sa jedne strane institucije nisu slepe na one koje krše norme i sankcionišu ih, ali šta je sa onima koji krše zakon, ali su u stranci koja im garantuje mesto na dnu sudske fioke? Za njih se sudske norme, prakse, zakoni primenjuju selektivno, traže se rupe u sistemu kako bi ostali nekažnjeni ili sa minimalnom kaznom, piše Nova.rs. 

Neki je zovu novom elitom, neki starim naprednjim kadrovima ili ličnim prijateljima ali efekat je isti - oni mogu da budu iznad zakona ako to požele.

Ilustrativan primer za to je kum predsednika države i biznismen Nikola Petrović, kojeg odlukom iz marta ove godine Prvo osnovno tužilaštvo neće goniti. Setimo se, pre gotovo godinu dana pod dejstvom alkohola i narkotika izazvao saobraćajnu nesreću na Dedinju, ali će odgovarati samo prekršajno.

Kako su naveli, nije utvrđeno da je u trenutku udesa bio pijan ili drogiran. S druge strane, policajka Katarina Petrović svojevremno je obelodanila javnosti izveštaj sa uviđaja nesreće na kojem se može videti da je Petrović u trenutku udesa imao 0,41 promil alkohola u krvi i da je bio pozitivan na kokain.

Po svemu sudeći, on će zakonski biti tretiran kao da nije vezao pojas ili da je prešao na crveno svetlo na semaforu. Dakle, u njegovom dosijeu neće stajati da je krivično gonjen, a to što je vozio pod dejstvom alkohola i opijata je za institucije običan prekršaj.

Van domašaja pravosuđa su bili i kumići predsednika, braća Panići protiv kojih iz nepoznatih razloga predugo nije podignuta međunarodna poternica iako su policiji još u februaru umakli samo nekoliko sati pre hapšenja.

Oni su se teretili za organizovanje i posredovanje u prostituciji, ali i trgovini ljudima. Istragu ovog slučaja pokrenulo je Treće osnovno javno tužilaštvo, da bi naprasno predmet preuzelo Više javno tužilaštvo u Beogradu (VJT). Ovo i ne bi bilo tako čudno da VJT nije pomenuti predmet najpre mesecima držao u fioci, pa se postavlja pitanje, da li je preuzimanje slučaja imalo za cilj da se Panićima omogući najbolji mogući status tokom istrage.

Naime, policija je ceo slučaj otkrila još oktobra prošle godine, kada je upala u jedan od stanova porodice Panić na Novom Beogradu i raskrinkala šta se krije iza „salona za masažu“ koji su reklamirali na društvenim mrežama.Obavešteno je Treće OJT, ali je tada na scenu nastupilo VJT koje je od policije zatražilo da se njima dostavi policijski izveštaj o akciji kako bi navodno proverili da li ima osnova da se osumnjičeni stave na mere, pisao je naš portal.

Deo stručne javnosti ocenio je da će Panići proći najbolje što su mogli u datim okolnostima.

Tata Pana i njegov pun dosije

Ime Petra Panića Pane, kuma predsednika Srbije Aleksandra Vučića, proteklih dana nalazi se u fokusu pažnje javnosti nakon što je objavio snimak sa nadzornih kamera svoje kuće, na kojem se vidi kako ga posećuje načelnik Sektora unutrašnje kontrole (SUK) Goran Colić. Pana je izneo niz optužbi, kako na račun Colića, tako i na račun drugog policijskoj službenika Marka Krička.

Petar Panić je poznat široj javnosti odranije, što zbog sukoba za zakonom, što zbog poznanstva s ljudima iz vrha države. Tako su se neretko na društvenim mrežama pojavljivale fotografije Petra Panića Pane sa političarima, među kojima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Panić je poznat i po svom dosijeu, u kojem ne manjkaju krivične prijave. Tako je protiv njega svojevremeno bilo podneto 13 krivičnih prijava – zbog nasilničkog ponašanja, nanošenja lakih i teških povreda, iznude, nedozvoljenog držanja oružja, ali i drugih krivičnih dela.

Svojevremeno, Panić je označavan kao osoba koja je ranije bila bliska vođi „zemunskog klana“ Dušanu Spasojeviću Šiptaru.

Stefanović, Terzić, Kokeza…

Redakcija KRIK objavila je da je još 2022. godine policija u krivičnoj prijavi pomenula Nebojšu Stefanovića i načelnika BIA Marka Parezanovića za pomaganje kriminalcu Darku Šariću. Stefanović je, prema istrazi, Šariću dodelio dvojicu svojih saradnika iz policije da pomažu klanu, ali je i lično dostavljao poverljive informacije ovoj grupi. Od Šarićeve grupe dobio je sat koji vredi 17.000 evra, otkrivaju poruke koje su kriminalci razmenjivali. 

Ipak, ova informacija nije se našla u tekstu optužnice. Stefanović, koji je inače bivši ministar odbrane i policije, te bio čovek od najbližeg poverenja Aleksandra Vučića, dovođen je i u vezu sa prisluškivanjem šefa države.

Institucije ne zanima ni previše to što je zastario slučaj u kojem je bio okrivljen direktor Fudbalskog kluba Crvena Zvezda. Iako su u svakom trenutnu mogli da ga pronađu u loži najvećeg srpskog stadiona, Terzić se nije pojavljivao na ročistima, slučaj je zastario, a on je postao u potpunosti slobodan čovek.

Nedavno je Apelacioni sud u Beogradu potvrdio prvostepenu presudu i pravosnažno oslobodio Terzića od optužbe za zloupotrebe u vezi sa transferima nekadašnjeg igrača OFK Beograd.

Nije ovde okončan spisak onih naprednjaka i ljudi od poverenja vlasti koji su najpre optuživani, da bi zatim njihovi slučajevi završili „na dnu fioke“.

Slavišu Kokezu, bivšeg funkcionera SNS i predsednika Fudbalskog saveza Srbije provladini tabloidi optužili su ga da je učestvovao u aferi prisluškivanja predsednika države i da je zaradio 640 miliona evra.

Nakon saslušanja zbog navodnih veza sa klanom Veljka Belivuka i ostavke u Fudbalskom savezu Srbije 2021. godine, Slaviša Kokeza se povukao iz javnosti. Kokezi se od tada gubi svaki trag, a prema nezvaničnim informacijama nalazi se u inostranstvu.

Novi politički život dobila je i bivša državna sekretarka Dijana Hrkalović, koja je optuživana da je imala bliske veze sa članovima kriminalnih grupa, a da je otkaz u MUP-u dobila jer je „na odmor u Izrael otišla sa članom kavačkog klana i vođom navijača Partizana sa Karaburme“.

Tužilaštvo za organizovani kriminal saslušalo ju je zbog trgovine uticajem, ali je ona negirala krivično delo. Danas je formalno bez funkcije, ali se često može videti na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, gde zdušno brani politiku predsednika Aleksandra Vučića.

Na tim televizijama čest je gost i Predrag Koluvije, optužen da je bio vlasnik „Jovanjice“ – najveće fabrike za proizvodnju marihuane o ovom delu Evrope.
U međuvremenu Koluvija tvituje, priča o konoplji i uživa u slobodi.

Ovde nije kraj spisku onih koji su bliski vrhu države i SNS, poput Milana Radoičića čiji slučaj od jesenas stoji u fioci tužilaštva.

Te fioke sve su punije, ali slučajevi tapkaju u mestu. Naravno, sve može ako imate dobre konekcije u vlasti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Električna turpija za nokte

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati