Srbija

[ Izvor: Mediji ]

03. 07. 2024. 07:00 1

Da li je Srbija na udaru klimatskih promena?

Ana Vuković Vimić sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu upozorila je da su ekstremne padavine sve češća pojava u Srbiji. Prema njenim rečima, u Beogradu po pravilu takve padavine izazivaju velike poplave zbog neadekvatne infrastrukture, uključujući nedovoljno zelenih, odnosno poroznih površina.

U tekstu "Zašto je Beograd poplavljen posle svake velike kiše?" objavljenom na portalu Klima101 Vuković Vimić je navela da su nagle smene ekstremnih vrućina i ekstremnih padavina predviđena posledica klimatskih promena na koju već godinama ukazuju naučni modeli.

- Naime, u Srbiji, ekstremne padavine postaju sve češće, a subjektivan utisak da "nekada nije bilo ovako" je zapravo tačan. Primera radi, u odnosu na sredinu 20. veka, danas je udeo ekstremnih padavina u ukupnim padavinama preko dva puta veći - rekla je Vuković Vimić.

Prema njenim rečima, ukupna godišnja količina padavina se nije mnogo promenila u proteklim decenijama, ali njihov raspored jeste i danas imamo češće i intenzivnije suve periode, koje prekidaju češći i intenzivniji periodi ekstremnih padavina.

Istovremeno, upozorila je, raste i teritorija Srbije koja je pod visokim rizikom od ekstremnih padavina - nekada je činila oko sedam procenata, a aktuelne procene kažu da će do sredine 21. veka pod visokim rizikom biti čak 56 odsto teritorije Srbije.

Vuković Vimić ističe da za poplave u gradovima nije krivac samo kiša, već i postojeća infrastruktura i, usled nedostatka adaptacije na sve ekstremnije klimatske uslove, Beograd i drugi gradovi su posebno ranjivi na ekstremne padavine.

Ona navodi da je problem prepoznat i da su država Srbija i grad Beograd već usvojili planove i strategije koji bi mogli znatno da pomognu u borbi protiv poplava u urbanim sredinama.

U dokumentima se kanalizacija najčešće navodi kao izvor problema gradskih poplava, ali ne i jedini. Tako se u Programu prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove usvojenom 2023. ukazuje da u urbanim sredinama sve češće jake padavine povećavaju učestalost bujica, poplava i klizišta, ali i da se povećava pojava bujica "zbog velikih vodonepropusnih površina".

- Nije samo stvar u nedovoljnim kapacitetima kanalizacije da usmerava atmosferske vode (mada i to jeste problem). Površine kao što su asfalt i beton ne propuštaju vodu, i što ih je više, veća je i ranjivost na poplave u urbanim sredinama - istakla je Vuković Vimić.

Ona je zaključila da naučna saznanja daju jasne smernice šta treba da radimo da bismo zauzdali porast temperature, samim tim i porast ekstremnih padavina, kao i šta treba da radimo kako bismo se adaptirali na nove uslove i umanjili, koliko je moguće, posledice klimatskih promena.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


In memoriam

Zoran Živković [01.07.2024.]




Video dana

Da ne pokvasi šapice

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati