Srbija

[ Izvor: Nova.rs ]

13. 06. 2024. 11:50 4

Apoteka Užice u rasulu: Dugovi, plate kasne, lekovi se ne isporučuju

Zaposleni u Apotekama Užice u maju su primili poslednju, martovsku platu, a lekove i medicinska sredstva dobavljači više ne isporučuju zbog neplaćenih računa. Ovoj ustanovi, prema rečima zaposlenih, preti privatizacija i tužbe radnika, a iz grada Užica, u čijoj su nadležnosti apoteke, nema naznaka da će sunovrat biti sprečen.

U Apotekama Užice, kao kod njihovih kolega u Beogradu, Kraljevu, Novom Sadu, Leskovcu, sunovrat je počeo kašnjenjem isplata i nedostatkom robe, koju pacijenti sve više traže u privatnim ustanovama, čije se mreže šire iz dan.

- Naš najveći problem trenutno je taj što nam kasne plate i što se osećamo kao volonteri. Mi radimo gratis, samo zbog pacijenata koji su navikli da dolaze kod nas, zbog njih se i borimo. Poslednju platu primili smo u maju, i to je bila zarada za mart, a aprilsku bi trebalo da dobijemo u junu. Tako nam je bar obećano - rekla je za Nova.rs Ivana Stamenković, farmaceutkinja u Užicu i članica Sindikata Sloga.

Roba ne stiže već mesecima, ali zaposleni tvrde da ima još zaliha.

- Snalazimo se. Mnogi dobavljači su nam zaustavili nabavku lekova jer ne plaćamo račune, nemamo odakle. Grad je nedavno poslao republičku reviziju kako bi proverili naše poslovanje, koje je sve lošije i to je zvanično razlog propadanja. Nezvanično, odlazimo u propast zbog jakog privatnog lobija. Oni preuzimaju u potpunosti apotekarsku delatnost u Užicu i u ostalim gradovima. Potpuno su nam vezane ruke - revoltirano kaže farmaceutkinja.

Farmaceuti, ipak, sve čine kako bi zadržali pacijente. Lekove koje imaju na zalihama preraspoređuju iz jedne apoteke u drugu, kako kome šta zatreba.

Tužbe spremne

Zbog sve teže situacije i odsustva reakcije nadležnih, zaposleni se plaše odlaska u stečaj i gubitka posla.

- Državne i privatne apoteke imaju različit način funkcionisanja. Mi, recimo, moramo da raspišemo tender za nabavku robe, ograničeni smo s te strane, dok privatnici mogu da nabavljaju šta hoće, kako hoće i kad hoće, a izdaju recepte isto kao i mi. Situacija je sve gora i plašimo se da ćemo otići u stečaj, a sve veći broj kolega sprema se da tuži firmu zbog neisplaćenih zarada. Naše apoteke raspoređene su do Kosjerića, Sjenice, Priboja, Prijepolja, Nove Varoši, Arilja, Požege, to je ogroman prostor i vrlo atraktivne lokacije za privatnike, koji su se na nas nameračili - kaže Stamenković.

Plate kasne od avgusta

Problemi u ovim apotekama traju gotovo godinu dana, kaže za Nova.rs Glišo Vidović, predsednik Sindikata Sloga grada Užice.

- Kašnjenje isplata počelo je još u avgustu 2023. Od tada se, "ispod žita", priča o javno-privatnom partnerstvu u apotekama. Priča se da će objekti otići u drugom pravcu, odnosno, da će biti ukinut ovaj vid funkcionisanja apoteka - kaže Vidović.

Apoteke Užice pokrivaju ogroman prostor

- To je ogromna mreža, koju sada nadležni žele da sruše zarad profita. Vlast u gradu Užicu je marionetska, pod patronatom kriminalnih kartela koji odlučuju umesto njih. Oni donose odluke koje su štetne za građane Užica, a najradije bi prodali sve apoteke, jer im je interes samo novac. Naravno, čekaju da apoteke dođu na tako nizak nivo poslovanja da ih mogu prodati budzašto, kao što biva sa većinom državnih firmi. Čak i ako dođe do javno-privatnog partnerstva, opet će privatnici preuzeti rukovodstvo. Objekti apoteka su na vrlo ekskluzivnim lokacijama, zato su na njih bacili oko, ali borićemo se, daćemo sve od sebe da ih zadržimo - naglašava Vidović.

Vratiti Zakon o apotekama

Problemi sa kojima se suočavaju gotovo sve državne apoteke u Srbiji, bili bi sprečeni da Zakon o apotekarskoj delatnosti nije, pre više godina, povučen iz procedure.

- Ovaj Zakon povučen je iz procedure pre nekoliko godina, a tim zakonom je trebalo da se uspostavi mreža apotekarskih ustanova. To bi dovelo do ograničavanja širenja određenih apoteka, prevashodno ovih iz privatnog sektora. Širenje privatnih apoteka preplavilo je državne i sada one, jedna po jedna nestaju, a sve zbog profita - kaže za Nova.rs dr Gorica Đokić, predsednica Sindikata lekara i farmaceuta Srbije (SLFS).

Iz Apotekarske ustanove Užice, kao ni iz gradske uprave Užica, portal Nova.rs nije dobio odgovore na pitanja o problemima u njihovim apotekama.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


EXPOnat

Zoran Živković [27.09.2024.]




Video dana

Pet frendli

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati