Srbija

Direktno.rs

26. 05. 2024. 10:46 1

Sindikat Sloga zahteva smenu direktorke "Pčelice"

"Udruženi sindikati Srbije "Sloga" zahtevaju hitnu smenu Svetlane Mitić, direktorke Javne predškolske ustanove "Pčelica" u Nišu, zbog niza zloupotreba koje ugrožavaju kako kvalitet upravljanja tako i integritet same ustanove", navodi se u saopštenju Sindikata Sloga.

- Zloupotreba pozicije direktorke Mitić nastavljena je skandaloznim zapošljavanjem njenog sina, van svih zakonskih procedura i pravila konkursa, čime je još jednom dokazano da je promena na čelu "Pčelice" neophodna za očuvanje osnovnih principa pravičnosti i transparentnosti u našem društvu - kaže predsednik "Sloge" i narodni poslanik Željko Veselinović.

Veselinović naglašava da smena direktorke Mitić nije samo pitanje jedne ustanove, već signal da Srbija ne sme tolerisati korupciju i nepotizam. On ističe hitnost njene smene jer je, kako navodi, situacija dodatno pogoršana tretmanom Žiže Stojanović, predsednice sindikata "Sloga" u toj ustanovi, koja je degradirana i premeštena u kotlarnicu, gde se majstori, zaposleni u toj ustanovi presvlače, a sve nakon što je ukazivala na propuste u radu.

- Ovakvo poniženje i marginalizacija osobe zadužene za kontrolu kvaliteta hrane u predškolskoj ustanovi je nedopustiva i pokazuje uzorke zastrašivanja unutar sistema, ali i privatizaciju javne ustanove od strane direktorke Mitić - istakao je Veselinović.

- Podsećamo javnost da u "Pčelici" postoji niz problema koji datiraju još od vremena kada je Dejan Ilić, nekadašnji poverenik "Sloge", koji je tragično nastradao kao pešak 4. januara 2021. godine kada je na njega i jednog dečaka u Bulevaru Medijana u Nišu naleteo automobil "audi" beogradskih registarskih tablica. On je tokom prethodnih godina podneo više krivičnih prijava protiv Javne predškolske ustanove "Pčelica". Prijava je podneta zbog nenamenskog trošenja novca, gde je otkriveno da je većina od 2,5 miliona dinara iz budžeta potrošena na krevetiće umesto na igračke, koje su bile namenjene svrha tih sredstava - ističu u Slogi i dodaju:

- Inače, otkako je Svetlana Mitić preuzela direktorsku poziciju, lista skandala u toj ustanovi je dugačka - od nenamenskog trošenja sredstava, zloupotrebe službenog vozila za putovanje u inostranstvo, primanja donacija bez odgovarajuće dokumentacije u vezi sa plazma keksom, eksplozija kazana u kuhinji prilikom koje je eksplodirao puding, razletivši se po zidovima i plafonu, što je zahtevalo policijsku intervenciju, kao i obaranje konkursa iz marta 2021. godine u prvostepenom postupku Osnovnog suda u Nišu, potvrđeno od strane Apelacionog suda - navode iz sindikata Sloga u saopštenju i zaključuju:

- Posebno zabrinjava sumnja da su konkursi namenjeni za rad otvaraju u vreme političke kampanje za rad u kol centrima SNS-a u kome bi jedan deo radnica radio, a po završetku dobio ugovor na neodređeno vreme.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati