Srbija

[ Izvor: Danas ]

15. 05. 2024. 19:10 53

Niški doktor Dragan Milić dobio otkaz na Medicinskom fakultetu

Vanredni profesor na niškom Medicinskom fakultetu dr Dragan Milić, koji je i direktor Klinike za kardiohirurgiju, saopštio je da je dobio otkaz nakon što je fakultetska Komisija za pisanje izveštaja utvrdila da "ne ispunjava uslove za sticanje zvanja redovnog profesora".

Dr Milić je konkurisao za izbor u više zvanje na konkursu raspisanom oktobra prošle godine, od kada su obrazovane dve komisije, a izgubio je posao jer mu je istekao radni odnos na određeno vreme koji je zasnovao kao vanredni profesor.

On je nedavno formirao grupu građana koja nosi njegovo ime i predao liste za lokalne izbore u Nišu, nakon što je mesecima javno kritikovao aktuelnu gradsku vlast i stanje u zdravstvu.

Dr Milić i niška Kardiohirurgija postali poznati široj javnosti kada su ukinuli liste čekanja tako što su besplatno radili vikendima.

- Javno se zahvaljujem svim emisarima koji kažu da još uvek postoji prostor za dogovor i poručujem im da se više ne trude i da prostora za dogovor nema, da nikada neću odustati od svojih ideala, da se neću povući iz izborne trke za bolji, pravedniji i bogatiji Niš i da sam spreman da platim ličnu cenu ma kolika ona bila kako bi naša deca živela u gradu kojim će se ponositi a ne stideti. Klinika za kardiohirurgiju znaće kao i uvek da odbrani svoje interese i interese naših pacijenata - kazao je dr Milić.

On je dodao da posledice ovakve odluke mogu biti izuzetno ozbiljne.

- Kardiohirurzi dr Saša Živić, dr Aleksandar Kamenović i dr Vladimir Stojiljković, kojima sam ja mentor za odbranu doktorske disertacije i koji se nalaze pred odbranom teze, neće moći da doktoriraju. Klinika za kardiohirurgiju će izgubiti status klinike jer nema nastavnika kardiohirurgije u svojim redovima - kaže dr Milić.

Petočlana Komisija za pisanje izveštaja odlučila je 8. maja, na osnovu analize prispelog konkursnog materijala, da dr Milić "ne ispunjava uslove propisane Zakonom o visokom obrazovanju, Statutima Univerziteta i Medicinskog fakulteta u Nišu i Pravilnikom o postupku za sticanje zvanja nastavnika sa bližim kriterijumima, za izbor u zvanje redovnog profesora za užu naučnu oblast Hirurgija - nastavna baza Univerzitetski klinički centar Klinika za kardiohirurgiju".

U obrazloženju se, između ostalog, navodi da jedan rad koji je dr Milić naveo u prijavi, a koji je objavljen u istaknutom međunarodnom časopisu ne pripada užoj naučnoj oblasti hirurgija, da jedan rad iz međunarodnog časopisa čine apstrakti sa međunarodnih sastanaka bez naznaka da je rad već prezentovan, da jedna publikacija koja je predstavljena kao monografija ne ispunjava uslove za to, a da dve publikacije ne ispunjavaju uslove za vrednovanje jer su objavljene pre njegovog izbora u zvanje docenta.

Komisija je ocenjivala objavljene naučne i stručne radove, udžbenike i druge publikacije, rukovođenje ili učešće u naučnim projektima, pedagoški rad i doprinos razvoju nastave, doprinos razvoju nastavno- naučnog podmlatka, kao i doprinos kandidata akademskoj i široj zajednici.

Komisiju je činilo pet profesora iz uže naučne oblasti hirurgija, od kojih su trojica sa niškog i po jedan sa novosadskog i beogradskog medicinskog fakulteta, a predsednik je bio dr Goran Stanojević.

Član komisije dr Nenad Ilijevski, sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, iz uže naučne oblasti hirurgija sa anesteziologijom, izdvojio je svoje mišljenje i odbio da potpiše referat o Milićevoj kandidaturi.

- Nažalost, prvi put u svojoj karijeri se srećem sa slučajem u kojem je kandidat koji je pre 20 godina jasno definisan kao "plagijator" stigao do pozicije vanrednog profesora i upravnika Klinike za kardiohirurgiju Nišu?! Kako je u međuvremenu u čitavu priču ušla politika, u kojoj mi najviše smeta navodna umešanost "Beograda" u onemogučavanje razvoja kardiohirurgije u Nišu, a i šire, to se sa gnušanjem ograđujem od takvih kvalifikacija! Iz tih razloga odbijam da potpišem referat o ovom kandidatu - naveo je dr Ilijevski.

On je "predložio" Medicinskom fakultetu u Nišu, a posebno Katedri za hirurgiju da "u svojoj kući reši problem, koji nanosi nemerljivu štetu čitavom fakultetu".

U toku postupka za izbor dr Milića u zvanje redovnog profesora prijave protiv plagijarizma podneli su dekanici Medicinskog fakulteta, rektoru Univerziteta i Komitetu Univerziteta za profesionalnu etiku bivši dekan Medicinskog fakulteta dr Milan Višnjić i grupa nepotpisanih "nastavnika i saradnika", te visokoškolske ustanove.

Oni su se pozvali na činjenicu da je naučni časopis "Srpski arhiv za celokupno lekarstvo" 2012. godine povukao iz štampe rad iz 2004. godine u čijem je pisanju učestvovao dr Milić, uz ocenu da je "čist plagijarizam".

Univerzitetski Komitet za profesionalnu etiku je u januaru ove godine obustavio postupak protiv dr Milića pokrenut ovim povodom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 53

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Medijska indoktrinacija

Zoran Živković [27.05.2024.]
Video dana

Iznenađenje!

Anketa

Ko je kriv za sve učestalije nasilje u Srbiji?

Rezultati