Srbija

D. Ljutić

22. 04. 2024. 06:52 28

Udarci po džepu za vozače: Problemi ne prestaju da se gomilaju

Vozači u Srbiji ne mogu da se otmu utisku da su najredovniji "punioci“ budžeta Srbije, ali i kasa banaka, osiguravajućih kuća, raznoraznih agencija, auto servisa ovlašćenih i onih divljih, parking servisa... U Srbiji je gorivo skuplje nego u mnogim evropskim zemljama, usluge servisiranja klima u automobilima odlaze u prošlost, u Beogradu je uveden sistem automatskog kažnjavanja...

Veoma je verovatno da u centru Beograda neće nikada moći da se dovoljno prošire ulice da bi se saobraćaj odvijao više ili manje nesmetano. Posebno nema smisla proširivati ulice koje vode ka centru grada. Jer se time samo povećava zagušenje u samom centru, a s vremenom i u proširenim ulicama. Sa ekonomske tačke gledišta, važno bi bilo poraditi na saobraćajnicama koje povezuju razne delove grada, a ne prolaze kroz centar. Ali, to su samo "sporedne" muke koje zasipaju vozače u Srbiji.

Gorivo u Srbiji je skuplje nego u mnogim evropskim zemljama, a ta razlika bi već sledećeg meseca mogla da bude još veća, kada na snagu stupi povećanje akciza naftnih derivata. Razlog više za zabrinutost je to što istovremeno rastu cene nafte na svetskim tržištima, pa svaka od ovih stavki pojedinačno utiče na svoj deo u ceni goriva. I mada još nije poznato ko će i koliko platiti ceh ova dva cenovna udara, sve ukazuje da će to, kao i uvek, pasti na leđa krajnjih kupaca, samo je pitanje u kom trenutku.

Za razliku od ranijeg sistema video nadzora saobraćaja, u glavnom gradu nedavno je uveden sistem automatskog kažnjavanja. Naime, na pet lokacija u Beogradu automatsko snimanje prekršaja registruje prolazak na crveno svetlo ili ispred pešačkog prelaza. Pojedine kamere se koriste i za detekciju prebrze vožnje, a u pripremi je sistem za automatsku detekciju vozača koji nisu vezali pojas i na nedozvoljen način koriste mobilni telefon. Reč je o kamerama na raskrsnicama Trgovačke i Jablaničke ulice na Čukarici - Raskrsnici Francuske ulice i Gospodar Jovanove - Raskrsnici Bulevara Mihajla Pupina i Miletnija Popovića - Raskrsnici Bulevara despota Stefana i Cvijićeve ulice - Bulevaru kralja Aleksandra kod Đeram pijace.

Usluge servisiranja klima u automobilima ovog leta postaće prošlost. Serviseri klima na motornim vozilima masovno sklanjaju klima stanice iz svojih auto-servisa. Kako su naveli, brojni su razlozi zbog kojih je došlo do ovoga. Trenutne poteškoće da se uskladi poslovanje sa zakonskom regulativom najviše će uticati na vozače, jer će mnogima biti teško da pronađu autoservis koji može da pruži tu uslugu.

Novonastala situacija već je uticala na cene kontrolisanih gasova. Od prošle nedelje kada su oni koji stavljaju u promet kontrolisane gasove dobili instrukcije od resornog Ministarstva da prodaju mogu vršiti isključivo pravnim licima koja imaju Sertifikat B, došlo je do poskupljenja. Kako je u ovom trenutku malo servisa koji mogu da pruže uslugu servisa klime na motornim vozilima, a interesovanje za ovom uslugom je najveće baš u mesecima pred nama, sigurno će i to uticati na cene. Iz Udruženja autoservisi Srbije izvinili su se klijentima, naročito zbog toga jer je leto na pragu, a klime su više nego neophodne.

Vlada Srbije usvojila je prošle godine nacrt novog Zakona o bezbednosti saobraćaja koji predviđa i uvođenje nove kazne - oduzimanje vozila. Ovaj pravilnik je na snagu stupio u petak, 23. februara ove godine, a već sledećeg dana praktično je primenjen od strane kolega iz Leskovca. Postupak oduzimanja vozila je jednostavan. Kada policija zaustavi vozača koji počini neki od težih prekršaja, odmah u prekršajnoj evidenciji proverava da li je ranije kažnjavan za neki od najtežih prekršaja obuhvaćenih ZBS. Spisak prekršaja zbog kojih nesavesni vozači mogu da ostanu bez kola ima čak 18 stavki. 

Čak 10.000 vozača u Srbiji koji su u protekle dve godine pravosnažno osuđeni za neki od najtežih saobraćajnih prekršaja od sada mogu privremeno ostati bez svog automobila ako i treći put budu "uhvaćeni" u vožnji sa više od 1,2 promila alkohola u krvi, prekoračenju brzine ili preticanju preko pune linije. 

A s obzirom na broj predmeta i brzinu sudskog postupka, "povratnik" za volanom onda bez automobila može biti godinama.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 28

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati