Srbija

[ Izvor: Vreme ]

12. 04. 2024. 19:11 2

Porodilišta po meri lekara, a ne po potrebi žene

Žene u Srbiji još uvek čekaju da se pratnja na porođaju dozvoli u svim porodilištima. Čak i da se ispuni ovaj zahtev, mnoge porođajne sale u Srbiji nemaju prostornih kapaciteta za pratnju, niti su prilagođene potrebama žena. Porođaj u pratnji bliske osobe olakšava čin rađanja, potvrđuju teorija i praksa širom sveta, ali u Srbiji to još uvek nije dozvoljeno u svim porodilištma. Zbog sve više slučajeva akušerskog nasilja, naše žene takođe zahtevaju pratnju prvenstveno radi zaštite, pa tek onda podrške radi.

Čak i da se svuda ispuni ovaj zahtev, mnoge porođajne sale u Srbiji nemaju kapaciteta za pratnju na porođaju. Ginekolog - akušer dr Peter Červenak kaže za "Vreme” da je problem što su porodilišta prostorno projektovana za manje porođaja nego što ih zaista ima.

- Na primer, Narodni front u Beogradu ili Betanija u Novom Sadu su predviđeni za 4.500 do 5.000, a godišnje ima 6.500 i više porođaja. Tu je sav proces ubrzan i nema vremena ni mogućnosti za čekanje biolokškog toka porođaja - objašnjava dr Červenak.

Ista je priča sa prisustvom očeva. Ono smeta jer nema mogućnosti za diskreciju..Da bi jedna porođajna sala bila uslovna za pratnju, trebalo bi, kaže naš sagovornik, da postoji diskrecija. Da ne budu kreveti odvojeni staklom ili paravanima. Da postoji prijatno ambijantalno osvetljenje, ne neonsko. Da se napravi opuštenija atmosfera. Dr Červenak ukazuje i da treba imati na umu da nisu ljudi loši, već organizacija posla.

- Nama fale sekundarne bolnice. Zloupotrebljavamo kvalitetne resurse. Mercedesom oremo njive. Opteretimo stručnjake noćnim dežurstvima i oni ne mogu da rade svoj posao. Patologija treba da se centralizuje, a fiziološki porođaj da se decentralizuje. Da bude jednako ugodan i u Vranju i u Užicu, Nišu, Beogradu i u Bačkoj Topoli - kaže dr Červenak.

Zaključuje i da treba obrnuti tezu: "Nisu pacijenti tu zbog nas, nego smo mi tu zbog njih, da im pomognemo”.

Babica sa pet decenija iskustva Divna Miljković kaže za „Vreme” da se otac ili pratnja na porođaju u Srbiji uglavnom tretiraju kao levo smetalo ili gost koji vam nije drag. Ona kaže da je u porodilištima uglavnom za pratnju napravljena “srpska varijanata”.

- Isto kao što je napravljena srpska varijanta ‘bejbi friendly’ porodilišta pa se sa tim manipuliše na hiljadu načina - kaže Miljković.

Problem je, dodaje, da se u Srbiji misli da muž treba da posmatra samo rođenje deteta. Zapravo muž je tu da bude podrška ženi da je mazi, da je poji, da priča sa njom i pravi joj društvo.

- Porođaj može da traje 24 sata. I mužu treba da bude obezbeđeno da nešto pojede, da sedne, da se odmori, i on je živ čovek - kaže ona.

Umesto da sve bude prilagođeno u korist žene i bebe, nažalost kod nas je sve sve naglavačke postavljeno, kaže sagovornica "Vremena”.

- Sam čin rađanja naše dece je postavljen naopako, pa onda i cela logistika oko toga. Tu su veliki otpori jer ovakav način porađanja i porodilišta kakva su sada, to nije funkcionalno za porođaje koji se izvode svakodnevno. Sve je napravljeno po meri zdravstvenih radnika, a ne po meri i potrebi žene -  kaže Miljković.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati