Srbija

[ Izvor: Danas ]

09. 04. 2024. 19:33 0

NASILJE obeležilo 2023. godinu u Srbiji

Srbija se po pitanju poštovanja ljudskih prava ne nalazi na dobrom putu, a nasilje u javnom prostoru od strane predstavnika vlasti je bilo sveprisutno prošle godine, rečeno je na konferenciji za novinare Beogradskog centra za ljudska prava, na kojoj je predstavljen godišnji izveštaj "Ljudska prava u Srbiji 2023.“, 26. po redu.

Izvršna direktorka Beogradskog centra za ljudska prava Sonja Tošković navela je da po izveštaju Freedom house Srbija ide ka autoritarizmu.

- Ovu godinu obeležilo je nasilje koje je rezultiralo protestima. Nasilje se vršilo u Skupštini, u javnom diskursu, svi neistomišljenici državnih funkcionera, bilo političari, bilo novinari, izloženi su nasiljem - rekla je Tošković a prenosi Danas.

Dušan Pokuševski, član ove nevladine organizacije, kaže da svaki vid nezadovoljstva nije za vlast bio poziv na dijalog, već da su na ljude koji se pobune gledali kao na političke protivnike- Tokom protesta nakon "Ribnikara", građani su izneli zahteve kako bi se smanjila tenzija i promovisanje nasilja. Osim toga što je ministar prosvete dao ostavku nijedan od ovih zahteva do danas nije ispunjen - navodi Pokuševski.

Govoreći o decembarskim izborima, Pokuševski ističe da su nepravilnosti primećene u svim aspektima, i tokom predaizborne kampanje u medijima i na samom danu izbora, te da su ovo dokazli i ODHIR i druge međunarodne organizacije. Smatra da su sudovi propustili priliku da ispitaju izborne uslove, čime su dokazali da je sudska vlast za izbore potpuno zaostala. Takođe je spomenuo i rad Ustavnog suda, koji izbore nije poništio i pored svih ustavnih žalbiJedan od autora izveštaja Ivan Protić kazao je da je stanje na srpskoj medijskoj sceni još gore nego prethodne godine, te da je posebno loše što svake godine svoje izlaganje započne ovom rečenicom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Gotove za tili čas

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati