Srbija

[ Izvor: Euronews Srbija ]

02. 04. 2024. 19:27 1

Za dve godine raspisano skoro 4.000 objava o nestalima

Sistem za hitno obaveštavanje javnosti "Pronađi me" nedavno se prvi put oglasio u Srbiji, signalizirajući da je nestala dvogodišnja devojčica Danka Ilić u Banjskom Polju. Nakon nekoliko sati od prijave nestanka policiji, građanima su počele da pristižu poruke, televizijski program je bio prekinut objavom podataka o detetu. Ista obaveštenja pojavila su se i na auto-putevima, aerodromu i železničkim i autobuskim stanicama.

Poslednji zvanični podaci o broju nestalih su iz oktobra 2023. godine, kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da je za dve godine raspisano 3.889 objava o nestalalima, od kojih 30 nije obustavljeno. Iz organizacije Astra, koja pruža pomoć žrtvama trgovine ljudima i podršku u potrazi za nestalom decom, očekuju da godišnje najviše tri slučaja ispune ove kriterijume.

- Za deset godina imali smo 4.134 poziva, od toga je identifikovano 143 nestale dece. Kada govorimo o kome se radi - 55 posto su devojčice, ali kada govorimo o eksploataciji, devojčice prednjače - kaže za Euronews Srbija Marija Anđelković iz organizacije Astra. 

Tek kada je policija sigurna u ispunjenost propisanih uslova, platforma se aktivira i nakon 48 sati obaveštavanje se ukida. Pri tome, policijska procedura ostaje nepromenjena, jedina razlika je u tome sto se u potragu ukljucuje i javnost. Međutim, princip u inostranstvu nije isti. Anđelković objašnajva da je razlika u tome što u zemljama gde sistem postoji, on se ukida nakon 48 do 72 sata.

- Procenjuje se da sistem nakon toga više nema efekta, a drugo je da se najčešće oglašava portparol policije svaki dan sa zvaničnim podacima kako se ne bi dizala panika - dodaje Anđelković.

Jovana Đurović, novinarka Glasa Amerike kaže za Euronews Srbija da je, prema podacima sa sajta Amber Alert, od 1996. godine do kraja 2003. godine zahvaljujući ovom alarmu 1.186 dece spaseno. 

- Ono što je jako važno kod ovoga je reći da ovaj alarm, neke otmičare automatski navede na to da puste dete. Dakle, to se navodi kao podatak na sajtu Amber Alerta i, mislim, verovatno je to jedna od najvećih koristi. Samim tim oni čak ni ne stignu da naškode detetu koje su oteli, već ga momentalno puste na slobodu, kada vide da se alarm oglašava zvukom - objašnjava Đurović.

S druge strane, direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić kaže za Euronews Srbija da smo predugo čekali da se ovaj sistem uvede u našoj zemlji, ali i da su postojale tehnički problemi, prtilikom prvog aktiviranja.

- Dete koje nestane, a da je uzrasta mlađe od sedam godina, samim tim što nije u svom porodičnom okruženju, već mu je ugrožen život. I tada se on automatski pokreće. Međutim, naša policija je vodila računa o nečem drugom, a to je da sam sistem neće ugroziti detetov život. Zbog toga je jako bitno da taj deo pokretanja sistema zaista ostavimo stručnim ljudima. Oni su odgovorna lica za to i mi sada možemo da nagađamo zašto nije pre ili zašto nije kasnije, ali postoje izuzetno validni razlozi za to i to ne treba da bude uopšte pitanje za sve nas - zaključuje Igor Jurić.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Gotove za tili čas

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati