Srbija

[ Izvor: Vreme ]

25. 03. 2024. 07:00 2

Voćari OČAJNI, uzdaju se u sreću

- Budio sam se ranije noću, ali sada više ne - priča Tomislav Jelić za Vreme. Kaže, nešto prebaciš u glavi i shvatiš da je na kraju pitanje sreće hoće li voćnjak bogato roditi ili će sve pomlatiti mraz ili grad.

Jelić u Miokovcima kod Čačka ima najviše jabuke, manje kruške i trešnje. Svojim očima gleda kako se klima menja. Nekad je, seća se, kao dete celu zimu provodio u sankanju i grudvanju, a danas deca jedva vide sneg. Februar za nama bio je najtopliji ikad, bilo je i po dvadeset stepeni, pravo proleće.

Za voće je to bio signal da pusti pupoljke i procveta.

- Krenulo je 25 do 30 dana ranije u odnosu na pedesetogodišnji prosek - rekao je Jelić za naš njuzleter Međuvreme.

Strah od novih mrazeva

Za voćare je to horor. Jer, proleće je počelo hladnim noćima i blagim mrazevima. Ako sada naiđu još hladniji dani, voćari mogu ostati bez svega.

Jelić više ništa ne može da uradi - osim da čeka, znajući da su u Srbiji mogući mrazevi i sredinom aprila.

- Kajsija bi na minus jedan već stradala. Jabuke i kruške bi izdržale možda do minus pet - navodi.

- Do sada mi se nije desilo da sve izmrzne, gubio sam 20 do 30 odsto. Ali u Čačanskoj kotlini se dešavalo da ode sav rod. Ja sam voćar koji nema drugi izvor prihoda. To je strašan osećaj. Ali, uzdam se u sreću - kaže ovaj poljoprivrednik.

Ni osiguranja nisu naivna

Doduše, nešto bi se i moglo uraditi, ali je skupo. U zapadnoj Evropi voćari znaju da pale posebne baklje i dogrevaju svoja stabla.

- Pokušavali su i ovde da pale slamu ili žetvene ostatke, ložili čak i gume - priča Jelić.

Stalno prskanje tokom mraza oblaže voće tankim ledom i drži ga na temperaturi oko nula stepeni, ali ne niže od toga. Takav sistem košta više hiljada evra i troši ogromnu količinu vode. Otprilike 800 litara na hektar voćnjaka - kaže Jelić.

Država pomaže tu i tamo, recimo pokriva deo osiguranja. Ali, i osiguravajuće kuće znaju za klimatske promene.

- Retko osiguravaju od mraza. Recimo, meni je Dunav osiguranje ponudilo da osiguranje od mraza počne da važi od 24. aprila - a šta će mi tad, tad sigurno neće biti mraza - priča Jelić.

"Gadno se nešto menja"

Kad se sve to pregrmi, voće koje kasnije sazreva već ulazi u rizik od suše. Tako se nastavlja rolerkoster nada i strahova kod poljoprivrednika.

- Gadno se nešto menja. Mnogo više imamo grada, veće su suše, česte temperature iznad 40 stepeni u letu, jake oscilacije u padavinama, ili nema kiše ili padne nenormalno - nabraja Jelić.

Ali, on radi sve što je do njega i mirno spava. Otkako je razapeo protivgradne mreže nad voćem, više ne trči za sumnjivim oblacima. I zna da je potrebno malo sreće.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati