Srbija

[ Izvor: RTS ]

14. 03. 2024. 09:25 1

Trend đaka koji svi treba da pratimo

Da li empatija može da se nauči ili se sa njom rađa? Koji god odgovor da je tačan na ovo pitanje, lepo je što pojedine škole svoje đake podstiču da brinu jedni o drugima.

Mihajlo se sada nalazi stotinama kilometara daleko na lečenju u Turskoj, ali su drugari iz škole stalno su uz njega. Razmenjuju poruke, bodre ga, čuvaju mesto na golu, jer moraju zajedno da pobede, piše RTS.

Za Osmi mart odlučili su da ne kupuju poklone, već da taj novac daju za Mihajlovo lečenje. Beogradski đaci kao da se utrkuju u organizovanju humanitarnih akcija - igraju fudbal, košarku, režiraju predstave, prave izložbe. Tako u Petoj gimnaziji za Kostu, drugara iz klupe.

- Igrali smo predstavu koju je naš drug Gregor u dramskoj sekciji režirao. Odaziv na ceo festival je bio velik, pa smo uspeli da skupimo veliku svotu novca koja će Kosti značiti, pogotovu zato što su se njegovi drugari iz škole odazvali tom humanitarnom radu - navodi Isidora Jovanović sa geografsko-istorijskog smera u Petoj beogradskoj gimnaziji.

Koncerti i predstave

Humanitarni koncert u Božidarcu održaće se u petak, 15. marta, a učenici su ulaznice odštampali, znaju i koji će bendovi svirati.

- Nama nije teško da odvojimo sat vremena pre škole da pogledamo prostor, izaberemo volontere, pošaljemo imejl za sponzorstvo za piće i grickalice - kaže Gregor Simeunović, takođe sa geografsko-istorijskog smera.

U Dvanestoj gimnaziji organizovana je predstava "Don Žuan", u režiji dramske sekcije. Iako u salu može da stane 250 ljudi, mnogo više njih je kupilo karte.

- Bila je namenjena porodici sa Banjice kojoj je u požaru izgoreo stan. Nije bilo samo obično izvođenje, pomogli smo im, prikupili novac, a ljudi su se jako lepo odazvali ovom pozivu - ističe Andreja Stević iz Dvanaeste beogradske gimnazije.

Paketići za decu

Sveke godine spremaju se i tradicionalni paketići za decu bez roditeljskog staranja.

- Pakuje se uglavnom u prostorijama škole ili biblioteci. Ima više kategorija stvari, uglavnom slatkiša i slaniša, knjiga, odeće, igračaka. Trudimo se da damo deci sve ono što bi njih obradovalo - priča Petar Malović iz Dvanaeste gimnazije.

Učenici smišljaju i organizuju, a profesori su tu da pomognu. Borka Popović, direktorka Pete beogradske gimnazije navodi da je rezultat osećanje koje deca imaju u činu davanja.

- Iskreno mi je važno, kao i svim nastavnicima, što je najveći broj aktivnosti bio rezultat zajedničkog rada - kaže Popovićeva.

Direktorka Dvanaeste beogradske gimnazije Svetlana Miljenović smatra da učenici imaju razvijene osećaje ljudskosti i humanosti.

- Akcije daju pozitivnu energiju deci i polet da stalno idu ka novoj akciji - naglašava Miljenovićeva.

Gotovo da nema meseca bez humanitarne đačke akcije, a ni oblasti u kojoj nisu pokušali da pomognu.

Sakuplja se novac za lečenje, obnovu kuće, ali i za ekskurzije. Nekome su bile potrebne knjige, a nekome užina.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati