Srbija

D. Ljutić

08. 03. 2024. 06:03 43

Vučićev pokret: Osveta građanskoj Srbiji

Aleksandar Vučić će pokušati da ubedi narod da je taj njegov pokret samo jedna partija sa njim kao vođom na čelu. Ima nameru da u sve to uključi i Milorada Dodika i opoziciju iz Republike Srpske, kao i deo srpskih stranaka iz Crne Gore. Pristupanje tom pokretu biće predstavljeno kao patriotski čin. Vučić poziva u Pokret sve ljude koji su, kako on navodi, za normalnu Srbiju. Šta je normalna Srbija? Naravno da je to ona koja je za njega. Ona koja ne postavlja pitanja vezana za enormnu pljačku, lopovluk, nasilje, kumovske veze i slično. To što ga građanska Srbija nikada nije prihvatila i nije mu zaboravila radikalski pedigre, shvatio je kao veliku uvredu i sada se sveti toj Srbiji, koja ne vari njegovo shvatanje normalnosti.

Aleksandar Vučić je najavio osnivanje novog pokreta u septembru 2022. godine i rekao da će biti formiran za šest meseci, pa je u maju 2023. godine rekao da će se to dogoditi za Vidovdan, onda je rok pomeren za septembar, ali se ni tada ništa nije desilo. Ponovo je pre dvadesetak dana rekao da je vreme da se formira veliki Pokret za narod i državu. Usput je menjao ime pokreta. Prvo je trebalo da se zove Moja Srbija, pa Srpski blok i na kraju Pokret za narod i državu.

Pritom se Pokret za narod i državu shvata različito. Suština zagovornika ovog pokreta je da je to isto što i srpska država i to znatno veća od postojeće, pa je poziv Srbima da se okupe u svom svetu u stvari poziv da se potrude da teritorije u susedstvu na kojima su Srbi u većini pripoje matičnoj državi. Nastojanje da se u njegovom liku i delu personifikuje ceo narod i država podseća na zlokobnu poruku: jedna zemlja, jedan narod, jedan vođa.

To je ta paradigma o srpskom svetu. Već postoje i kandidati za potpredsednike Pokreta za narod i državu u vidu Aleksandra Vulina, Milorada Dodika i Milice Đurđević Stamenkovski. Oni bi bili rado viđeni u prvim redovima. Postoji, naravno, i jak uticaj Srpske pravoslavne crkve.

Srpskom svetu se ne treba nikako smejati kao jadnoj kopiji narativa koji nam stiže iz konteksta jedne mnogo moćnije države od Srbije. Uglavnom Rusije, donekle i Kine. Srpski svet je zapravo tragična opomena da krug nasilja nije zatvoren. Ništa nije jeftinije u Srbiji od ljudskog života. Srbija se tim resursom nemilice razmeće. Mrtvi san o ekspanziji Srpskog sveta negovan je još u nekom radikalskom mozgu.

U Rusiji je već predloženo da se ukine državna funkcija koja nosi naziv predsednik, jer ne priliči Putinu ta zapadna izmišljotina. Pao je predlog da se umesto degenerisanog zapadnog predsednika u Rusiji zvanično uvede naziv vladar. Kod nas se ne zove vladar nego glavni šef.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 43

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati