Srbija

D. Ljutić

19. 02. 2024. 16:35 11

MUKE SNS NA LOKALU Došlo vreme darivanja i stišavanja izborne krađe

Posle krađe na izborima 17. decembra prošle godine, nezakonito izabrana lokalna vlast SNS-a od svog velikog šefa već je počela da potražuje novac, obećan za učešće u pokradenoj pobedi. Na Aleksandru Vučiću je teška odluka kako taj novac da se rasporedi i tako osigura zid ćutanja za saučesništvo u pomenutoj prevari. Ipak, mnogi će u toj raspodeli kapitala prihvatiti ono što im Vučić "pokloni", a ne ono što bi oni hteli. Jedini cilj njegovih poslušnika je da u toj preraspodeli zgrabe koji dukat više.

Aleksandar Vučić se neće lišiti moćne infrastrukture kakvu ima Srpska napredna stanka. To je široka klijentelistička mreža koja obuhvata nekoliko stotina hiljada ljudi, koji su zaposleni preko partijskih knjižica i desetine hiljada koji su na političkim funkcijama. Niko se toga ne odriče

Ali, predsednik Srbije pomalo panično reaguje na ekonomsku krizu koja dolazi, ne zbog naroda već iz ličnih interesa. Dužina njegove vladavine vezana je za to koliko možete da zadovoljite apetite svoje klijentele. A koliko je ukupno onih koji su tu, iz ljubavi ili zbog posla, teško je proceniti.

Još pre izbora smenio je više od 50 odsto lokalnih funkcionera kako bi stvorio privid da se stranka čisti od onih koji su na lokalu bahatošću i neprimerenim pljačkaškim bogaćanjem postali trn u oku glasača. I to je, prema rečima upućenih u rad novoradikala, bila još jedna njegova greška, koju sad teško može da ispravi. Naime, ti novopostavljeni sada sa nestrpljenjem isčekuju obećano zadovoljenje zbog učestvovanja u izbornoj krađi. Jer, i njih pritiskaju niže rangirani u tom lopovluku, a oni bi mogli da postanu potencijalno opasni svedoci, jer krpljeno radikalsko jedro polako počinje da se para.

Ako se glasa za predsednika neke male opštine u Srbiji, glasa se o Vučiću i za Vučića, jer on ne može da trpi nikakvu kohabitaciju. On ide logikom, ako padne SNS, izgubićete i mene koga volite. "Možda vam smeta neko u SNS-u na lokalu, možda vam smeta generalno situacija kako se živi, ali ja sam garant svega i glasajte za mene".

Izvori unutar vladajuće stranke, navode da i "stari vukovi"  traže deo "zarade od krađe", jer smatraju da su, ma kako to zvuči suludo, svojim ugledom uspeli da privole ljude da im priđu i učestvuju u prevari. Da stvar bude još gora, u celu priču uključile su se i razne grupe građana. Vrlo je malo njih "preživelo" izborni ciklus u Srbiji i većina njih će se pre ili kasnije prikloniti vlasti, jer ne mogu da opstanu na drugi način, a negde ni SNS ne može bez njih da formira vlast, što svakako ima svoju cenu. Srbija je strogo centralizovana država.

Malo šta se može suštinski promeniti na lokalnim nivoima, bez saglasnosti republičkih vlasti. Što ne znači da se ne može promeniti ništa. Lokalne vlasti ipak raspolažu relativno samostalno nekim novcem. Posle krađe na izborima 17. decembra prošle godine, nezakonito izabrana lokalna vlast SNS-a od svog velikog šefa već je počela da potražuje novac, obećan za učešće u pokradenoj pobedi. Na Aleksandru Vučiću je teška odluka kako taj novac da se rasporedi i tako se osigura i zid ćutanja za saučesništvo u pomenutoj prevari.

Sve to je nepobitni dokaz da je jedini cilj Vučićeve politike, uz naravno samu vlast, što duže održavanje na vlasti. Kao što je jedini cilj njegovih poslušnika da u toj preraspodeli zgrabe koji dukat više. Bitku unutar stranke dobija onaj koji pokaže više snishodljivosti, poltronskog ponašanja i želje za potčinjavanjem.

Mnogi će u toj raspodeli kapitala prihvatiti ono što im Vučić "pokloni", a ne ono što bi oni hteli.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati