Srbija

[ Izvor: Telegraf.rs ]

06. 02. 2024. 15:16 2

Ne perite kola: Evo kada stiže pesak iz Sahare

Nastavlja se veoma toplo vreme u Srbiji, a takva vremenska situacija očekuje nas i u narednom periodu. U Srbiji će i danas biti sunčano i veoma toplo za ovo doba godine. Maksimalna temperatura biće od 16 do 22°C, u Beogradu do 20°C.

Duvaće pojačan zapadni i jugozapadni vetar, na severu Vojvodine i na istoku Srbije jak. Vetar će biti fenskog efekta.

Inače, Srbija će se nalaziti između niskog pritiska sa severa i severoistoka, zbog snažnog ciklona koji će se premeštati preko severa Evrope ka Rusiji. Istovremeno, jugozapadno od našeg područja očekuje se polje visokog vazdušnog pritiska, uz stabilno i sunčano vreme.

Srbija će pod uticajem veoma tople vazdušne mase biti sve do sredine februara, a najtoplije će biti narednih dana, uz temperature i iznad 20°C, u petak i do 22-23°C, lokalno u Podrinju zbog fenskog efekta vetra i do 24°C.

Do petka se očekuje uglavnom sunčano ili umereno oblačno, a tokom vikenda sledi naoblačenje.

Srbija će u petak i tokom vikenda biti pod uticajem veoma snažnog ciklona sa zapada Evrope i Atlantika, dok se istovremeno u centralnom Mediteranu očekuje formriranje sekundarnog ciklona. Usled ovakve situacije očekuje se veoma vetrovito vreme. U većem delu Srbije duvaće jak južni i jugozapadni vetar, u košavskom području jugoistočni. Na planinama i na jugu Banata očekuju se olujni udari vetra od 80 km/h.

Osim veoma tople vazdušne mase, sa severa Afrike u sklopu snažnog južnog strujanja očekuju se i čestice pustinjskog peska iz Sahare. Njih će podići jak vetar iz Sahare i to visoko u atmosferu, da bi one potom preko Mediterana i jugozapada Evrope stigle i do našeg područja. Ova situacija usloviće da atmosfera bude zamućena, a u vreme padavina da one sadrže čestice peska i da budu prljave, što se smatra potpuno prirodnom i uobičajenom pojavom pri aktuelnim vremenskim uslovima. Ne očekuju se velike količine peska nad našim područjem, a znatno više biće ih nad centralnim i zapadnim Mediteranom.

Osetniji pad vazdušnog pritiska biće uvod u promenu vremena, pa se početkom sledeće sedmice očekuje i jače naoblačenje sa kišom. Prema trenutnoj prognozi, ostaće i dalje relativno toplo, pa će maksimalna temperatura za vikend biti od 15 do 20°C, u ponedeljak oko 15°C, da bi potom usledio postepeni pad. Ipak, ostalo bi i dalje natprosečno toplo vreme, uz temperature oko 10°C i uz kišu, a sneg bi padao samo na višim planinama.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati