Srbija

[ Izvor: N1 ]

22. 01. 2024. 21:25 0

Porodilište u očajnom stanju: Obećanja umesto radova

Predstavljajući "Skok u budućnost", predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je i ono o čemu porodilje godinama govore - stanje u niškom porodilištu je užasno. Ali, umesto radova stiže novo obećenje da će ih biti. Koje je ovo obećanje po redu u Nišu su prestali i da broje.

Zabranjeno je snimanje i fotografisanje, takva zabrana čeka one koje ulaze unutra.

Spolja gladac, unutra…

- Ušli smo u 2024. godinu sa uslovima iz 18. veka. Porodilište zahteva rekonstrukciju i to je nešto što mora da se desi - priča novinarka Južnih vesti Ljubica Jocić.

Desiće se u naredne četiri godine, obećava predsednik Srbije i nabraja gradove u kojima planiraju rekonstrukciju porodilišta.

- Najpre Beograd, Niš koji je u užasnom stanju - navodi Aleksandar Vučić.

Niš je u nabrajanjima bio i mnogo puta pre.

- Prestali smo da brojimo. Imamo i u redakciji koleginice, trudnice. Kažu, obećali su rekonstrukciju porodilišta, da li ću dočekati. Onda drugo, treće dete, a i dalje čekamo. Bilo ih je mnogo, do sada su mogli i novo da naprave u svim tim čekanjima i obećanjima - kaže novinarka Ljubica Jocić.

Obećana rekonstrukcija je, na primer, objasnili su tada u upravi, 2021. odložena zbog pandemije. Sada, još tri godine kasnije, bez objašnjenja. Na pitanje o dozvoli za snimanje i izjavi kratak odgovor od direktora Zorana Perišića - ne.

Dok oni ne žele da govore, majke neprestano nakon porođaja objavljuju apele. Kažu da su uslovi kao ratni, sve je staro, da je teško održavati higijenu u toaletima koji su polomljeni, u njima nekad danima nema ni svetla. Na spisak šta bi moralo da se promeni stavljaju i ovo.

- Žale se na hranu, ta ishrana u porodilištu je zaista poražavajuća. Skoro je bilo da se zatvorenici bolje hrane nego porodilje. U redu je dijetetska ishrana, ali ne može se proizvesti mleko uz čaj i keks ili pire na vodi - kaže Marija Cvetković iz "Ćaskališta".

Ono što majke mogu same da urade, u stanju koje i državni vrh opisuje kao užasno, jeste da od kuće donose spavaćice, posteljinu, hranu. Dok se čeka odluka o rekonstrukciji, na snazi je odluka o zabrani fotografisanja. Neke majke kažu, kako oni poštuju nas, tako i mi ovu zabranu, pa su mreže preplavljene fotografijama.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati