Srbija

Direktno.rs

20. 01. 2024. 14:06 1

Žurba sa "Novim Sadom na vodi" posledica lošeg rezultata SNS u Novom Sadu

"Konceptualni okvir plana generalne regulacije prostora između primarnog odbrambenog nasipa uz kasarnu rečne flotile i Ribarskog ostrva“ u Novom Sadu, koji je objavljen juče, a koji predstavlja početak legalizacije projekta "Novi Sad na vodi", rezultat je žurbe novosadske vlasti, na čelu sa SNS-om, zbog loših rezultata na parlamentarnim i pokrajinskim izborima na teritoriji Novog Sada i činjenice da ova vlast više nema poverenje Novosađana - stoji u saopštenju GO Pokreta za preokret Novi Sad.

Dalje se navodi:

Kako su stranke koje sada drže vlast u Novom Sadu dobile ukupno 44% glasova (SNS, SPS, SVM) jasno je da nemaju legitimitet da pred naredne lokalne izbore donose tako važne odluke za budućnost Novog Sada. Čini se da je strah od gubitka vlasti naterao gradsku vlast, koja je u tesnoj vezi sa režimskim investitorima, da bržebolje predloži „Konceptualni okvir“ koji predviđa i izmeštanje nasipa za odbranu od poplava, kako bi se stvorio prostor za realizaciju „Novog Sada na vodi“.

Ovakva bezobzirnost vlasti i investitora u Srbiji nije viđena i može se porediti samo sa nelegalnim i kriminalnim rušenjem privatnih objekata u Savamali u Beogradu radi izgradnje „Beograda na vodi“. Tražimo da se „Konceptualni okvir plana“ povuče iz procedure i da se odluka o obimu gradnje i urbanističkom konceptu tog dela grada prepusti na odlučivanje novoj skupštinskoj većini, uz direktno uključivanje građana, što podrazumeva i sprovođenje referenduma po tom pitanju u Novom Sadu.

Ne mogu „Galens“ i SNS da odlučuje o sudbini Novog Sada i njegovih građana. Sada je više nego jasno da je smena direktora „Voda Vojvodine“ Slavka Vrndžića, koji je bio izričito protiv uređenja priobalja poznatog kao „Novi Sad na vodi“ i dovođenje Srđana Kruževića, najbližeg saradnika tadašnjeg gradonačelnika Miloša Vučevića , bilo zapravo otklanjanje prepreke za izgradnju stambenog kompleksa na području Brodogradilišta, Šodroša i okoline. „Vode Vojvodine“ su ubrzo nakon imenovanja Kruževića na mesto direktora ovog javnog preduzećaizdale vodne uslove u postupku izrade Plana regulacije produžetka Bulevara Evrope.

On predviđa izmeštanje prve obrambene linije za zaštitu od visokih vodostaja Dunava. Na ovaj način smanjuje se propusna moć Dunava, što je u suprotnosti sa Zakonom o vodama po kome je „zabranjeno da se na vodnom zemljištu grade objekti kojima se smanjuje propusna moć korita“. U međuvremenu je i Institut za vodoprivredu „Jarosrav Černi“ država prodala kompaniji „Milenijum tim“-u, bliskoj SNS-u, a upravo ta kompanija je ovlašćena da radi procene za objekte u oblasti vodoprivrede.

Podizanje „opštegradskog centra“ sa zgradama od 20 spratova na prostoru „Brodogradilišta“, koje je u vlasništvu „Galensa“ i parkinga na prostoru Šodroša, gde je bila šuma, posečena prošle godine, uz asistenciju policije, predstavlja vandalizovanje ovog dela grada, koji je poslednja veća zelena oaza u Novom Sadu. Ostale manje zelene površine u Novom Sadu već su uništene ili znatno umanjene kroz investitorski urbanizam, kao što je izgradnja tržnog centra „Promenada“ ali i uništavanje drugih zelenih površina širom grada.

U dokumentu koji je stavljen na uvid vidljivo je da zelenih površina na tom prostoru gotovo da neće biti. Turističko-sportsko rekreativni sadržaji obuhvataju svega 7.000 m2 od 22,5 hektara prostora.

U dokumentu se krije i lažni podatak o veličini celokupnog prostora jer se u njemu prikazana i „vodna infrastruktura“ , a zapravo se radi o reci koja okružuje kompleks. Ako bi se izuzela ta površina bilo bi jasno da više od 90% zemljišta, mimo vode, predstavljaju građevinski objekti, beton, parkirališta, a zelene površine manje od 10%.

Čak i predviđeni turističko rekreativni sadržaji ne garantuju pristupačnost građanima jer se pominju „zatvoreni i otvoreni“ sportski objekti i ugostiteljski sadržaji, pa je po principu „Beograda na vodi“ izvesno da će ti objekti biti komercijalne prirode i dostupni samo onima sa dubljim džepom. Planski dokument predviđa „privlačenje novih investicija“ iz čega proizilazi da je ovo samo početak betonizacije priobalja Dunava, odnosno Šodroša i Kameničke ade. Pokret za preokret se ne protivi razvoju Novog Sada, ali tako da on ne sme ići na štetu građana, a u korist investitorskog urbanizma - stoji u saopštenju GO Pokreta za preokret Novi Sad.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati