Srbija

S. M.

28. 11. 2023. 17:44 0

Radnici Dečijeg kulturnog centra u Nišu najavili protest

Zaposleni u Dečijem kulturnom centru Niš okupiće se sutra ispred zgarde Skupštine grada Niša od 10.30 časova, jer je danas oko 14 časova odlučeno da se na dnevni red sednice koja je zakazana kao dopuna stavi I tačka smene ovlašćenog lica za spajanje DKC sa Divljanom. Već dva meseca DKC svakodnevno protestuje ispred Gradske kuće, u vremenu kada imaju pauzu od 13.30 do 14 časova, ali nikakve reakcije gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski i nadležnih nema.

Ona je zapravo i pre dva dana izbegla da se sretne sa zaposlenima i razgovara sa njima.

- Mi nećemo odustati. Sve odluke koje je doneo Grad od marta meseca a tiču se najavljenog spajanja su potpuno nezakonite - navode zaposleni u DKC.

Oni kao primer ističu to da od septembra meseca nemaju ni Upravni odbor, a drugi još nije imenovan, te da su na primer slali inspekcije da kontrolišu rad Dečijeg kulturno-obrazovno-rekreativnog centra koji uopšte pravno ne postoji.

- Taj centar je zapravo ono što planiraju da otvore, ali još nije došlo do toga. Kada je isnpekcija došla, čudila se zašto su ih uopšte poslali. Sve što radi gradska vlast je potpuno nezakonito. Mi smo čak protestovali i ispred Privrednog suda, ali na žalost, niko ne reaguje - objašnjavaju zaposleni u DKC.

Predsednica Sindikata "Nezavisnost" u DKC Danijela Jončić ranije je za Direktno.rs objasnila da u tom novom centru koji bi trebalo da se otvori ne postoji šifra koja pokriva njihovu kulturnu delatnost, iako i u novom nazivu ima te reči.

- Oni nemaju jasan plan. Čak i ne postoji šifra za našu delatnosti to nam je nedavno predočeno. Šifra pod kojom će da nas stave je 8559, odnosno "ostali vid obrazovanja", što zaista nije zakonito kada je o nama reč. U ustanovi ima 34 zaposlena i u raznim radionicama imamo 300 mališana - kazala nam je tada Jončić.

Zaposleni u Dečjem kulturnom centru imaju rešenje i za to da se ove ustanove spoje, ali kako kažu, da to bude obavljeno po zakonu. Predlažu da se prvo poništi odluka koja je nezakonska a koja je doneta, te da se donese nova koja bi "Divljane" pripojila DKC a ne da se obegase, pa spajaju.

Ipak, prema dnevnom redu sutrašnje sednice Skupštine grada Niša, to se neće dogoditi, jer će oni samo smeniti ovlašćeno lice koje obavlja process spajanja, a koje "ništa nije uradilo da se taj proces i desi" kako se obrazlaže njegova smena.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati