Srbija

Dr Slavica Plavšić

16. 11. 2023. 07:00 33

Šta je sve mogao da uradi dr Srđan Nenek, a nije

Lekar je dužan da pruži pomoć bolesnima ili povređenima uvek i u svakoj situaciji. Na ulici, prevozu, izletu, letovanju... na putu, bilo gde. Naravno u granicama svojih znanja i mogućnosti dok ne stigne zvanična Hitna pomoć ako je to moguće ili dok se pacijent ne odveze u najbližu ili odgovarajuću zdravstvenu ustanovu gde će se pružiti adekvatna, lege artis pomoć.

Domaćin iz sela Bavaništa kod Pančeva, čija je kuća bila blokirana automobilma SNS batinaša, a u kojoj je bila "zarobljena" njegova supruga koja se spremala da decu vodi kod lekara jer su bila bolesna, pozvao je dr Neneka i pitao ga da on pregleda njegovu bolesnu decu pošto je lekar. To se dobro čuje i vidi u video zapisima na društvenim mrežama, tako da se ovaj lekar ne može braniti time da su novinari pogrešno preneli.

Srđan Nenek je potvrdio da je lekar, ali da ne može da pregleda decu jer kod sebe nema opremu!?

Svako, ko je završio medicinski fakultet može da izvrši pregled pacijenta i da proceni stepen hitnosti ili ugroženosti bez ijednog jedinog instrumenta.

Ne može da izvrši detaljan pregled ali može:

- da uzme detaljnu anamnezu od majke,
- može da proveri temperaturu,
-da izmeri puls
-da pregleda detetu grlo kašikom i svetlom mobilnog telefona.
- Može da proveri disanje tako što nasloni ruku i/ili uši na grudni koš deteta i proceni disanje. Pregledom se obično isprovocira kašalj kod deteta i taj "kvalitet" kašlja može mnogo da pomogne u proceni;
-može da proveri otkucaje srca;
-može da pregleda kožu deteta da li ima nekakav osip, boginje i slično;
-može da izvrši pregled stomaka i osetljivost u predelu slepog creva i kompletnog trbuha;
-može da proveri pokretljivost vrata, tzv. meningealne reflekse iritacijom dečjeg stopala ključevima;
-može da napipa eventualno uvećane limfne žlezde na vratu, u predelu pazuha i u preponama.

Sve ovo može da se uradi bez ikakvog medicinskog aparata, instrumenta i slično i da se na osnovu toga proceni stepen hitnosti odvođenja deteta u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu.

Još veća otežavajuća okolnost je to što je dr Srđan Nenek specijalista urgentne medicine sa iskustvom i za sve nabrojano mu ne bi trebalo više od 5-10 minuta.
Doktor nije ukazao deci lekarsku pomoć izgovarajući se time da nema opremu!?

Na taj način je prekršio kodeks medicinske etike, ali i počinio krivično delo protiv zdravlja ljudi, kao i krivično delo nesavesnog lečenja.

Nesavesno lečenje podrazumeva ne samo pogrešno činjenje već i nečinjenje u situaciji gde je to potrebno.

Zbog svega navedenog "gluva i slepa" Lekarska komora bi konačno morala da se probudi iz zimskog sna i počne već jednom da se bavi svojim poslom i obavezama za koje je veoma dobro plaćena i preplaćena. Ovo je neophodno da se uradi ne samo zbog inkriminisanog doktora Srđana Neneka, već zbog odbrane ugleda i časti svih lekara i lekarske profesije.

Zašto i kako se lekar, specijalista urgentne medicine, načelnik Službe hitne pomoći našao na mestu na kome je blokirana kuća poljoprivrednika Ivana Ivanova je prekršaj ili krivično delo za koje nije nadležna Lekarska komora, ali jesu druge pravne institucije.
Za sada se ovim povodom niko od zvaničnika nije oglasio i osudio postupak dr Srđana Neneka. Ali tražimo i zahtevamo i očekujemo da to uradi po hitnom postupku.

Lekarska licenca je dokument koji omogućava i koji je neophodan da bi se lekar bavio poslom koji radi i izdaje se na sedam godina, osim lekarima sa 70 i više godina, kojima se obnavlja na godinu dana.

Šta je stručna greška

Pod stručnom greškom, kako propisuje Član 186. Zakona o zdravstvenoj zaštiti, podrazumeva se nesavesno obavljanje zdravstvene delatnosti u vidu zanemarivanja profesionalnih dužnosti u pružanju zdravstvene zaštite, nepažnje ili propuštanja, odnosno nepridržavanja utvrđenih pravila struke i profesionalnih veština u pružanju zdravstvene zaštite, koje dovodi do povrede, oštećenja, pogoršanja zdravlja ili gubitka delova tela pacijenta.

Odgovornost za stručnu grešku utvrđuje se u disciplinskom postupku pred nadležnim organom komore, u postupku redovne i vanredne provere kvaliteta stručnog rada, odnosno u drugim postupcima utvrđenim zakonom.

Da li će dr Srđan Nenek izgubiti licencu za rad i zbog čega inače lekari mogu da je izgube licencu, regulisano je jasnim propisima Lekarske komore.

Licencu , po službenoj dužnosti, oduzima nadležna komora koja je i izdaje. Zakonom je definisano osam razloga zbog kojih zdravstveni radnik može da ostane bez licence, najvažnijeg dokumenta kojom se dokazuje njegova stručna osposobljenost da samostalno obavlja lekarsku delatnost.

Dr Slavica Plavšić

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 33

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati