Srbija

[ Izvor: N1 ]

12. 11. 2023. 12:25 7

"Srbija se slabo uklapa u planove proširenja EU"

Nijedna državlja se nije pridružila Evropskoj uniji od ulaska Hrvatske 2013. godine. Ako je suditi po preporukama koje je prošle srede izdala Evropska komisija, ponovo postoji zamah u nekada zaustavljenom projektu proširenja EU, objavio je Fajnenšel tajms (FT) i pita kuda vodi politika u Srbiji.

Brisel je predložio da se otvore pristupni pregovori s Ukrajinom, Moldavijom i Bosnom i Hercegovinom, a da Gruzija dobije status kandidata - što je stepenica niže na putu ka članstvu.

Sve potencijalne članice, uključujući i šest država na Balkanu, ali najverovatnije ne i Tursku, dobile su podsećanje da moraju da primene političke, ekonomske i administrativne reforme kako bi bile spremne za prijem.

- Ali opšta poruka je jasna - proširenje EU je poželjno, čak i neophodno, zbog opasnosti nastalih posle invazije Rusije na Ukrajinu u februaru 2022. godine - navodi FT.

Međutim, list dodaje da kada se pogleda u izveštaje Evropske komisije za svaku državu pojedinačno - slika postaje dvosmislena. Nijedna država kandidat ne ispunjava sve uslove za članstvo u pogledu demokratije, vladavine prava i ekonomskih standarda.

- Eklatantan primer je Srbija, najveća država kandidat na Blakanu kada su u pitanju populacija i teritorija. Srbija, kako nam je rečeno, čini premalo da izmiri svoje odnose s Kosovom. Njena spoljna politika je nedovoljno usklađena sa EU, posebno zbog bliskosti s Rusijom. Srbija je postigla ograničeni napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Nezavisnost medija je slaba. Uistinu, Komisija bi imala pravo i da upotrebi još oštiji jezik - piše FT.

Dodaje da je spor oko Kosova velika prepreka ulasku Srbije u EU, ali da ništa manje ozbiljno nije ni pitanje da li su predsednik Aleksandar Vučić i vladajuća Srpska napredna stranka iskreni kada kažu da žele da uđu u blok.

- Realističnije čitanje srpske politike nagoveštava da je glavni cilj vladajuće elite da ostane na vlasti, ograničavajući opoziciju i kontrolišući pravosudni i bezbednosni aparat, javni sektor i medije na način koji prkosi evropskim vrednostima - ističe međunarodni list iz Velike Britanije.

Piše i da je drugi cilj vlasti da se očuvaja nezavisnot Srbije negovanjem odnosa sa Rusijom i Kinom.

- Kuda vodi ova politika - pita FT i podseća da su SAD u julu uvele sankcije Aleksandru Vulinu, tadašnjem šefu srpske službe bezbednosti i Vučićevom savezniku.

Od Vulina je neodvojiva i kovanica "srpski svet", nastala za vreme vlasti Vučića, a FT naglašava da ona jako podseća na "ruski svet" Vladimira Putina.

- Moskva i Beograd se pozivaju na pravo i dužnost da "zaštite" etničke Ruse i Srbe koji žive izvan matične države. U Ukrajini ovo služi kao Putinov izgovor za aneksiju teritorija koje želi da pripoji "ruskom svetu". Za Srbiju, to implicira ne samo Kosovo, već i Crnu Goru i Republiku Srpsku, koji su deo političke sfere "Velike Srbije" - piše FT.

Prema oceni lista, ovi ciljevi su potpuno nespojivi s članstvom u EU, ali se tu problem ne zaustavlja.

- Vučić je ovog meseca raspustio parlament i raspisao vanredne izbore za decembar s ciljem da produži vlast svoje partije. Brisel zaslužuje priznanje za nastavak planova o proširenju. Ali u Srbiji je proces u zastoju i gubi kredibilitet - dovodeći u sumnju da li će ovi planovi rešiti problem demokratskog nazadovanja i regionalne nestabilnosti na Balkanu - zaključuje Fjnenšel tajms.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati