Srbija

[ Izvor: Euronews.rs ]

17. 10. 2023. 13:35 8

Umro bizon Đuka

Bizon Đuka koji nastanjuje Frušku goru od marta 2022. godine, uginuo je prošle nedelje, nezvanično saznaje Euronews Srbija. Iz Nacionalnog parka Fruška gora za Euronews Srbija kažu da će "dati zvanične informacije čim im Naučno-veterinarski institut Novi Sad dostavi zvanične podatke zašto se desilo uginuće".

Nisu ni demantovali ni potvrdili navode da je bizon Đuka uginuo. Euronews Srbija je ovim povodom kontaktirao i Fernanda Morana, veterinara iz Španije koji je bio uključen u projekat. On navodi da ga iz Nacionalnog parka nisu obavestili da je Đuka uginuo i naglašava da je stado posetio početkom juna ove godine i da su tada bizoni imali "dijareju".- Deo životinja je imao proces dijareje veoma tipičan za ovu vrstu kada dođe promena godišnjih doba. To stanje obično prestaje samo od sebe ali sam preporučio tretman za pogođene životinje i Nacionalni park je to uradio. Kasnije sam saznao da je krajem jula celo stado bilo izloženo priličnom stresu zbog jakih oluja. Nisam dobijao vesti o životinjama pa sam pomislio da je sve u redu - navodi Moran za Euronews Srbija.

Dodaje da će kontaktirati NP Fruška gora i pitati da li se nešto desilo i da li im je potrebna pomoć.

Podsetimo, bizon Đuka i četiri ženke bizona stigli su na Frušku goru krajem marta 2022. godine. S obzirom da je Đuka bio jedini mužjak, proces opstanka bizona na Fruškoj gori doveden je u pitanje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Gotove za tili čas

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati