Srbija

[ Izvor: Danas ]

08. 10. 2023. 11:13 0

Grejna sezona od 15. oktobra: Veći računi u 22 opštine

Nakon što za desetak dana počne nova grejna sezona, domaćinstva koja koriste centralno grejanje u 22 opštine u Srbiji gde je poskupljenje odobreno, plaćaće veće račune u iznosu od pet do oko 30 odsto.

Dok stručna javnost korekciju cene smatra neminovnom zbog povećanja cena gasa i mazuta u pojedinim potrošačkim udruženjima smatraju ne samo da nije ekonomski opravdana već da u kriznim uslovima lokalne samouprave treba da subvencionišu račune za daljinsko grejanje.

Direktor Udruženja toplana Srbije Dejan Stojanović izjavio je za RTS da je stručno mišljenje da grejna sezona treba da počne onda kada odluke to i nalažu, a to je 15. oktobar, a onda da se uklapa shodno zadatim vremenskim uslovima.

Odluke se razlikuju po gradovima i opštinama u smislu kakva je temperature dan ili tri, ali da to sve važi za period do 15. oktobra i nakon 15. aprila kada se sezona završava. Aktuelne prognoze najavljuju da se zahlađenje očekuje 20. ili 21. oktobra.

Od ukupno 60 toplana u Srbiji njih 22 je, kako zasad stvari stoje, povećalo cene svojih usluga uz odobrenje lokalnih samouprava na čijoj teritoriji posluju u iznosu od pet do više od 30 odsto. Između ostalog, cena centralnog grejanja povećana je i u glavnom gradu Srbije,

Građani Beograda, koji u svojim domovima imaju daljinsko grejanje, a gde je poskupljenje te usluge odobreno od 1.septembra, račune će plaćati skuplje u iznosu od šest odsto. Tako će za zagrevanje stana od 60 kvadrata na godišnjem nivou biti potrebno izdvojiti 95.600 dinara.

Između ostalog, u Subotici je cena grejanja korigovana od 1. oktobra za 15,5 odsto a u Šapcu od 1. avgusta u proseku za 32,6 odsto.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Nosilac liste

Zoran Živković [20.05.2024.]




Video dana

Hvatanje bidermajera

Anketa

Da li će Nikola Jokić igrati na Olimpijskim igrama?

Rezultati