Srbija

[ Izvor: Mediji ]

22. 09. 2023. 22:44 6

Srbiji prete poplave

Na području Srbije u noći između subote i nedelje, u nedelju i u ponedeljak ujutro očekuje se da padne od 30 do 70 litara kiše po kvadratnom metru, na pojedinim lokacijama preko 80 litara, a lokalno i preko 100 litara kiše.

To su ogromne količine padavina za kratko vreme, a u mnogim predelima te padavine u proseku padnu za mesec, pa i za dva meseca.

Vrlo obilne padavine usloviće nagli rast većina reka, naročito manjih i srednjih, pri čemu porast može biti značajan, a na svim manjim tokovima bujičnog karaktera očekuje se velika opasnost od poplava. Najveći porast očekuje se u slivu Velike, Zapadne i Južne Morave, Drine, Ibra, Save, Peka, Mlave, Timoka i Save, a najveća opasnost od poplava i to bujičnih očekuje se u slivovima ovih reka i to uglavnom u gornjim tokovima i na potocima.

Dobra vest da tokom septembra nije bilo obilnih padavina, pa je nivo vodostoja niži, a manjih reka i dosta niži, ali svakako potrebnma je velika opreznost kod manjih tokova zbog očekivanih padavina.

Kada je reč o velikim rekama poput Dunava i Save, nema velike opasnosti od poplava, ali kako se tokom vikend ekstremno obilne padavine očekuju u BiH, Hrvatskoj i u Sloveniji, reka Sava u tim zemljama zabeležiće višemetarski porast, uz opasnost od poplava, dok će Sava u Srbiji za sada bez problema prihvatiti ogromne količine vode, uz nagli porast, ali bez dostizanja kritičnih vrednosti.

Inače, na pojedinim lokacijama očekuje se opasnost od urbanih poplava i to ne zbog izlivanja reka, već zbog nemogućnosti da odvodni i kanalizacioni sistemi prihvate ogromnu količinu atmosferske vode.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati