Srbija

S. M.

26. 08. 2023. 07:00 3

Skadar na Toplici ili nečija dobra zarada?

Bioskop koji se već dugo, mnogo više od planiranog vremena radi u Kuršumliji, već je postao simbol odugovlačenja i "fuš" radova. Po Fejsbuk objavama Kuršumličana vidi se da su odavno izgubili strpljenje, čak i zaboravili da se obnavlja, a on se još uvek radi.

Mnogo je gradskih priča oko samih radova, ali ono što je činjenica jeste da košta 172 miliona dinara, a da je prvobitni plan, odnosno projekat zgrade bioskopa vredeo svega 24 miliona dinara.

U kuršumlijskoj opštini ne brinu koliko je para uloženo, jer oni učestvuju u ovom projektu svega 10 odsto. Ipak, prvobitni projekat kuršumlijske opštine ove rekonstrukcije koji je vredeo 24 miliona dinara je odbijen. Onda su urađena druga dva, u svakom je po nešto slučajno izostavljeno i na kraju ovo zdanje će građane Srbije, a tako i Kuršumlije, da košta skoro dva miliona evra! Što je najzanimljivije, zgrada se ne gradi iz temelja, već samo rekonstruiše.

Većim delom radove finansira Ministarstvo uprave i lokalne samouprave. Započeti su, barem tako stoji na tabli, 18. februara prošle godine, a završetak radova je planiran za 14. decembar iste godine. Ipak, već je kraj avgusta 2023. godine, a rekonstrukcija nije završena.

Na to da su radovi produženi preko svih rokova ukazivao je i Opštinski odbor Stranke slobode i pravde u Kuršumliji, poslednji put u aprilu ove godine. Tada su u saopštenju koje su izdali naglasili da radovi ne samo da su preplaćeni, već su se i produžili u nedogled.

- Za rekonstrukciju bioskopa opredeljeno je 128 miliona dinara još sredinom 2021. godine sredstvima Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Opštine Kuršumlija, dok se ceo projekat sprovodi u saradnji sa Evropskom investicionom bankom. Cilj rekonstrukcije bioskopa bio je da se građanima Kuršumlije omoguće kulturni, zabavni i edukativni sadržaji i da objekat preraste u kulturni centar. Prema nezvaničnim podacima, do sada je na rekonstrukciju utrošeno preko 170 miliona dinara. Radovi obnove traju mesecima, tako da je probijen i poslednji obećani rok završetka radova, kraj aprila 2023. godine - navedeno je u saopštenju SSP Kuršumlije iz aprila ove godine.

Sa table o radovima saznali smo da ima dosta izvođača, čak njih sedam, ali pretragom u Agenciji za privredne registre, sve firme koje učestvuju u rekonstrukciji slabo imaju veze, barem na osnovu osnovne delatnosti, sa građevinskom radovima. Primera radi, preduzeće DEM koje nismo pronašli u APR, ali ga ima u Plan plus registru, proizvodi, prodaje i servisira medicinske aparate!

- Ovi izvođači angažovali su podizvođače, a ti opet sve vreme pokušavaju da "isfušare". I tako ukrug. Prost primer je da su nekoliko dana stavljali izolaciju, pa je zatim skidali, a onda opet stavljali. A da ne govorimo o idejnom postmodernom izgledu same zgrade, koja se apsolutno ne uklapa u prostor i okolinu. Očajno i čisto pranje ogromnih para - komentariše Kuršumličanin, koji pomno prati ovu rekonstrukciju.

Bojana Vukadinović, koja obavlja nadzor nad radovima, kaže da su se oni zaista odužili, ali da su postojali razlozi za to.

- Nije bio rešen tehnički deo oko toplotne stanice i to je jedan od razloga. Drugi je to da je tokom rekonstrukcije ustanovljeno da su međuspratne stepenice u nestabilnom stanju, pa je za njih morala da se radi nova konstrukcija i betonska ploča - objašnjava Vukadinović.

Ona nije komentarisala naša saznanja da mnoge firme koje su zvanično izvođači u svojoj šifri delatnosti nemaju veze sa građevinskim radovima na bioskopu, jer je njen posao samo da nadzire.

I kada će se radovi konačno završiti ne znamo, ali iako su Kuršumličani želeli bioskop, nisu se baš nadali da će toliko da košta, pa se pitaju vredi li sve to, kada je sve manje žitelja, posebno mladih koji bi možda i dolazili u taj bioskop?

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati