Srbija

Direktno.rs

14. 08. 2023. 17:41 1

Četvrti festival slobodnih reka i planina

Po četvrti put ove godine od 18.do 20. avgusta u Toplom Dolu održava se neobični skup entuzijasta i ljubitelja prirode "Toplodolstva" - Festival slobodnih reka i planina! Festival je nastao inspirisan uspešnom borbom za očuvanje staroplaninskih reka. Kako su organizatori iz udruženja ja volim topli do najavili očekuje nas tri dana lepog druženja pod Midžorom i bogat kulturno-umetnički program.

Prvog dana Festivala biće održana promocija projekta Toplodolska razglednica, moderne platforme koja pomoću QR kodova na karti na ulazu u selo vodi posetioca kroz istoriju Toplog Dola i Stare planine, prirodne lepote Stare planine i pruža servisne informacije. U centralnom delu večeri biće predstavljena bista Dimitrija Mladenovića Gage, kraljevskog senatora i osnivača fabrike Tigar iz Toplog Dola, čiji je autor i donator Toma Komatina. Bista će biti postavljena u centru sela nakon renoviranja zgrade koja će predstavljati Muzej života staroplaninskog čoveka, a finansirana je prilozima članova Udruženja.

Takođe će biti prikazan i etno film Do Dole Zavoda za zaštitu spomenika Niš, koji govori o životu Toplodolaca. U muzičikomdelu programa učestvuju fenomenalni umetnik na duvačkim instrumentima Dušan Antić i čuvari tradicije kao i frontmen grupe Slobodni strugari Zoran sve Jovanović, na tradicionalnoj večeri uz gitaru. Tokom dnevnog programa u subotu biće organizovane planinarske ture do najlepših toplodolskih vodopada, spuštanje u čuvenom prirodnom toboganu Kovani Dol i kupanje u rekama.
Drugo veče rezervisano je za izbor najlepšeg videa i najlepše fotografije sa srpskih reka i planina za 2023. godinu. Biće promovisan roman o odbrani reka Kozji ustanak Saše Maldenovića i gosti će moći da pogledaju i monodramu Šta Anton zna o štetnosti cigara u izvedbi glumice Dragice Užareve. Goste će zabavljati pop-rok bend KUD Mramorak i DJ Lobor.

Osim toga,kako najavljuje direktor Festivala dr Srđan Cvetković, druženje će se nastaviti oko "Ognjišta slobodnih ljudi", ognjišta koje je grejalo Toplodolce tokom 77 dana i 77 noći straže na mostu u odbranih svojih reka, uz logorsku vatru . Toplodlce će posetiti i borci za reke iz sela Dadinci, sa kojima će biti organizovano bratimljenje.

Nedelja je rezervisana za turnir u malom fudbalu između ekipa staroplaninskih sela kao i gostiju iz Poljske, Italije, Dolova i drugih. Ove godine kao pomoć u orgnaizaciji festivala Toplodolci su dobili i mlade ljude iz cele Evrope koji su došli kao gosti volonterskog kampa preko organizacije Mladi istraživači Srbije, koji će takođe učestvovati u planinarsko-sportskim delovima programa.
Umetnički par Toma i Anđela Komatina su osmislili malu radionicu za decu gde će najmlađi vajati i slikati na temu Stare planine i očuvanja prirode i prodavati svoja dela u svrhu daljeg uređenja sela. Posetioci takođe mogu pogledati i izložbu Život staroplaninskog čoveka dr Srđana Cvetkovića u dvorištu sada obnovljene seoske kuće. Festival je ove godine podržan od Grada Pirota i TO Pirot. Sve detaljnije informacije kao i program možete dobiti na stranici Festivala slobodnih reka i planina.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati