Srbija

Direktno.rs

16. 06. 2023. 18:45 6

"Ekološka bomba preti Srbiji?"

"I bez ovolike količine padavina, kolektor otpadnih voda u Boru je u očajnom stanju, a trenutne padavine dovele su do začepljenja i do rizika popuštanja kolektora", naglasila je Irena Živković, predsednica GrO Stranke slobode i pravde Bor, čiju izjavu prenosimo u celosti.

"Ukoliko do toga dođe, onda govorimo o međunarodnoj ekološkoj katastrofi neprocenjivih razmera jer bi otpadne toksične vode pune teških metala ugrozile zemljište duž Dunava, sve do Crnog mora.

Prošle godine se par puta desilo da iz kolektora Kriveljske reke prokulja ogromna količina jalovine I ode dalje u Timok, pa u Dunav. To je samo potvrda da je kolektor u jako lošem stanju i da svakog trenutka može da se uruši i izazove katastrofu nizvodno sve do Dunava.

Kolektor je opterećen mnogo većom količinom jalovine od projektovanog nivoa. Katastrofa je sve izvesnija jer se odlaganje materijala na istim jalovištima ne zaustavlja.

Gradska vlast je dobila sredstva od Svetske banke za rekonstrukciju kolektora, ali do dana današnjeg to nije urađeno.

Još 2018. godine, Blagoje Spaskovski i Aleksandar Antić obećavali su rešenje problema, rekonstrukciju starog i izgradnju novog kolektora.

"Novi kolektor će biti takav da nikad više neće postojati opasnost koja sada postoji, biće urađeno do kraja 2019. godine. Za ovu namenu je iz republičkog budzeta izdvojena milijarda dinara" - Spaskovski, 2018. godine.

Da ste već više godina svesni opasnosti, a ništa ne preduzimate, govori i izjava Aleksandra Vučića, 2019. godine: "Ekološka bomba u Boru preti da potopi pola Srbije! Kolektor otpadnih voda u očajnom stanju!".

Danas, i pored svega, ponovo žmurimo i molimo se Bogu da do katastrofe ne dođe. Ukoliko katastrofe bude bilo, možda ćete ponovo reći: "Pa šta? Događa se svuda?"

U svakoj pravnoj državi bi za ovakvo smišljeno i svesno ugrožavanje bezbednosti građana odgovarali i krivično", zaključila je Irena Živković, predsednica borskog odbora Stranke slobode i pravde.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati