Srbija

[ Izvor: N1 ]

16. 04. 2023. 06:54 8

Deca iz Pećinaca i dalje ne idu u vrtić: Kako smo to dozvolili?

Sećate li se slučaja "Pećinci"? Prošlo je sedam meseci od kada su deca koja su pohađala vrtiće u tom mestu iz njih izbačena zbog toga što su im roditelji učestvovali u protestima poljoprivrednika i članovi su Demokratske stranke, a sve, kako tvrde meštani, po nalogu lokalnog poverenika SNS-a Milorada Pantića Lukija. Iako je i predsednik Srbije u oktobru prošle godine obećao da će pronaći rešenje, za Nađu, Sofiju i Jakšu u vrtićima i dalje nema mesta.

Vrata vrtića u Pećincima za decu učesnika poljoprivrednih protesta i članova Demokratske stranke, zatvorena su od 25. avgusta 2022. godine. U javnosti se digla bura, pa je mesec i po dana kasnije morao da reaguje i predsednik Srbije.

- Nikada nijedno dete ne sme da bilo šta trpi zbog političke ili bilo kakve pripadnosti svojih roditelja ili bilo koga drugog… Uradiću sve da taj problem bude rešen - rekao je tada Vučić.

- Deca se nisu vratila u vrtić. Predsednik je slagao - kaže majka jedne izbačene devojčice Jelena Mihajlović.

Vučić je tom prilikom izjavio da je jedan od razloga što su deca izbačena iz vrtića i taj što u njima nema dovoljno mesta. Najavio je skoro otvaranje novog, ali su prioriteti, izgleda, drugačiji.

- Poslednji put kada je dolazio u naš kraj, išao je u Donji Tovarnik, i umesto da otvori novi vrtić, otvorio je privatni zoološki vrt u vlasništvu Milorada Pantića Lukija - kaže Jelena Mihajlović.

Milorad Pantić Luki je poverenik Srpske napredne stranke za Pećince i okolna mesta. Meštani pojednostavljuju - lokalni šerif. Poslednji put u fokus javnosti došao je zbog plana Generalne regulacije naselja Šimanovci kada je onima koji nisu hteli da prodaju zemljište za izgradnju naselja pokušao, uz pomoć ljudi iz opštine, da parcele izuzme za izgradnju nepotrebnih saobraćajnica i zelenih površina. Zbog iznošenja te informacije u javnost, Luki je tužio za klevetu Nikolu Mažića, člana DS-a i strica dvoje dece koja su, takođe, izbačena iz vrtića.

- Koliko je Milorad Pantić moćan čovek, govori to što je predsednik Vučić lično došao posle svega ovoga da mu da podršku u njegovom rodnom mestu. To je dokaz da Aleksandar Vučić stoji iza Pantića i da on tu svoju osionost i bahatost crpi iz komunikacije sa predsednikom države… Oni se oglušuju o naredbe i preporuke svih mogućih institucija i državnih organa, kao da su Pećinci brazilska favela u kojoj ne važe zakoni i Ustav Republike Srbije - rekao je Mažić.

Mažići, zato, svoje dvoje dece danas voze 40 kilometara van favele, u privatni vrtić na teritoriji Beograda. Mihajlovići taj luksuz nemaju.

- Ja očekujem da se u ovoj državi neko osmeli, možda neko od ministara. Ministar Žigmanov se uopšte nije oglasio. On je ministar za ljudska i manjinska prava. On ćuti. Kao da se boje. Ministar Ružić nam je obećao da će deca da se vrate u vrtić i da će poslati Republičku komisiju. I on sad ćuti - govori Jelena Mihajlović.

Prosvetna inspekcija utvrdila je grubo kršenje propisa i naložila vraćanje dece u vrtić. Nije ćutala ni poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković. Institucija na čijem je čelu je vrtić "Vlada Obradović Kameni" proglasila diskriminatorskim. Reagovao je i zaštitnik građana, a Inicijativa za ekonomska i socijalna prava podnela je nadležnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv direktorke Predškolske ustanove Anite Volčevski za nezakonit i nesavestan rad. I nikom ništa.

I tako prolazi sedmi mesec kako Jakša, Sofija i Nađa ne idu u vrtić. Nama, na kraju, ostaje samo da se i dalje pitamo - kako smo kao društvo to dozvolili?

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati