Srbija

[ Izvor: Blic ]

07. 04. 2023. 06:00 6

Ljudi se smrzavaju, predsednik opštine "u haosu"

Građani Vrbasa u stambenim zgradama koje se snabdevaju gasom nisu imali grejanje čak dve nedelje, a posle desetak dana od kako je gas pušten sada se ponovo smrzavaju i to već treći dan. Zbog istog problema đaci već dva dana ne pohađaju nastavu u školama. Preduzeće koje je zaduženo za isporuku gasa u Vrbasu, JKP "Standard", nije objavilo nikakvo obaveštenje o problemu u distribuciji, niti bilo kakvo objašnjenje o obustavi isporuke gasa sve ovo vreme.

Dok se nagađa da li je u pitanju blokada preduzeća ili nešto drugo, dodatan problem je što je grejanje na gas za građane Vrbasa od početka godine poskupelo za čak 30 odsto (fiksni deo), odnosno 20 odsto (varijabilni deo) u odnosu na prethodnu grejnu sezonu.

Dok su građani Vrbasa bez grejanja, jedino što se podgreva su glasine o blokadi preduzeća zbog nagomilanih dugovanja. Iako zvanične potvrde za takve tvrdnje nema, glasine se poput zime uvlače u više od 1.300 domaćinstava sa hladnim radijatorima, koliko ih je priključeno na gas.

Kako se možete uveriti na zvaničnoj stranici JKP "Standard", jedino obaveštenje o prekidu isporuke toplotne energije odnosi se na 4. mart u periodu od 8 do 17 časova, a usled radova na distributivnoj mreži JP "Vrbas-gas".

To obaveštenje, međutim, ne nudi objašnjenje zbog čega grejanja nema sada ponovo već treći dan, kao ni zbog čega je otkazana školska nastava.

U pitanju je 1.312 stanova i poslovnih prostora, ukupne površine 86.253 kvadrata, koliko ih je i ostalo bez grejanja proteklih dana. Uz najavu dužu od godinu dana, kompletni sistem gradske toplane Vrbasa u jesen 2021. godine i zvanično je sa mazuta prešao na gas.

Kako je tada najavio Predrag Rojević, predsednik opštine Vrbas, Osnovna škola "Svetozar Miletić" i srednja škola "4. juli" takođe su prešle na grejanje na gas.Sa procenjenom vrednosti investicije od 160,2 miliona dinara, u gradskoj opštini tada su najavili značajnu uštedu u budžetu, a godinu i po dana od tada, mediji prenose da je reč o blokadi preduzeća JKP "Standard" koje upravlja gradskim toplanama, te da nema izgleda da će se problem rešiti uskoro. Sve ovo možda bi prošlo neprimećeno da nije došlo do naglog pogoršanja vremenskih prilika i snega u aprilu, pa su građani Vrbasa na svojoj koži osetili finansijske probleme lokalnog preduzeća, dok se o novom poskupljenju još šapuće.

Nakon brojnih pokušaja da dođu do predsednika opštine Predraga Rojevića, novinari "Blica" ostali su uskraćeni za mogućnost da ga direktno pitaju zbog čega se brojni građani Vrbasa suočavaju sa hladnim radijatorima, a škole gube nastavu. Kako je rekao, "u velikom je haosu zbog železnica".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati