Srbija

D. Ljutić

31. 03. 2023. 06:00 31

Specijalnim jedinicama nedostaju osnovci

Konkurs za prijem u elitne jedinice ističe danas, 31. marta 2023, a čak ni plata od 200.000 dinara ne pomaže da se zasad popuni broj od 5.000 "specijalaca".

Mladići i devojke, državljani Republike Srbije, do 30 godina starosti, imaju priliku da još danas podnesu prijave na konkurse u neku od elitnih jedinica naše vojske. Ali, kako Direktno rs saznaje, taj konkurs ne ide baš kako je režim zamislio. 

Ministar vojni Miloš Vučević doneo je odluku da pripadnici Vojske Srbije, uključujući i specijalne jedinice i odred “Kobre”, mogu biti i oni sa završenom osnovnom školom. Dakle, završio si osnovnu školu, prijaviš se na konkurs i postaneš pripadnik specijalne jedinice, a pride dobiješ i platu od najmanje 200.000 dinara. To će za sad biti moguće samo u Srbiji, a kako ocenjuju oni koji su u vojsci proveli ceo život, ovde se radi o nameri Srpske napredne stranke da u vojsku uhlebi svoje kadrove i od nje napravi slepe poslušnike vlasti.

Konkurisali su  i kandidati iz građanstva. Tu je otvoren prostor za poseban izbor, dakle uvođenje željenog nivoa stranačke podobnosti i podanička infekcija elitnih jedinica. To je prilika da se dobar deo specijalnog kontingenta namiri iz redova omladine sa završenom akademijom SNS-a. Po rezultatima konkursa, ni to im baš ne ide.- U praksi to znači da na 100 kandidata, posle rigorozne provere, maksimalno ostane 30 odsto. Ako bismo mi teoretski imali odličan odziv na konkurs, (a do sad nemamo), morali bismo da imamo oko 25.000 prijavljenih kandidata da bismo eventualno zadržali 5.000. To je nemoguće i nerealno - navode naši sagovornici u vojsci Srbije.

Kad je predsednik Aleksandar Vučić govorio o novim pripadnicima vojske, nije govorio o specijalnim jedinicama, nego o „specijalcima“. To i te kako upada u oči.  Zadatak da ih formira dobio je pomenuti Miloš Vučević, osoba potpuno nepoznatih namena građaninu Srbije. I on se sa regrutovanjem kandidata za vojnike sa posebnim sposobnostima očigledno nije valjano pozabavio.

Naš narod lepo kaže: „ne laje kera sela radi, već sebe radi“. Ali, barem za sad, namera da će samo dobro plaćena vojska (i policija), omogućiti da vođa i dalje ostane na vlasti, moraće da sačeka novu regrutaciju.  Stvaranje svojevrsne pretorijanske garde, kao želja režima preplašenog od nemoći, da štiti bezumno velikog šefa, jeste legitiman čin. Valjda. Svako ima pravo da se brani kad ga biju.

Međutim, ti "specijalci" ima da tuku samo one koji ne mogu da se brane. Valjda.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 31

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati