Srbija

D. Ljutić

29. 03. 2023. 06:48 7

Nasilje u rijalitiju: Štrokanje mozga i duše

Srbija nije država, ona je predstava VELIKOG ili obor u koji nas je ON strpao. Ako smo u oboru, kako se onda zovemo? Vreme je da se zapitamo kad smo na to pristali i zašto?

Zvezdan Slavnić, sin čuvenog košarkaškog asa Zorana, pretio je da će prerezati sebi vrat. Odveden je iz Bele kuće kako bi razgovarao sa psihologom i potom se vratio u rijaliti. U međuvremenu davi žene i lomi sve pred sobom. Svojevremeno, sud je Kristijanu Goluboviću dok je bio u rijalitiju odlagao odlazak u zatvor, uz obrazloženje: "Golubović je u obavezi da završi započeti posao usled čijeg neizvršenja bi mogla da nastane znatna šteta".

Zbog ovih  paradoksalnih činjenica, koje izazivaju zaprepašćenje u javnosti, na snazi je između ostalog, i propagiranje delinkvencije. Ako vi krivično delo i zločin prema ženama nazovete porodičnom svađom, onda je to umanjivanje problema. Ako imate nasilje u rijalitijima, a niko ne reaguje, onda je poruka koja se šalje ljudima koji to gledaju da je to normalno ponašanje.
Pretpostavlja se da li publika koja prati te programe i uživa u njima? Pasivno se identifikuje sa njihovim akterima. Bez neke kritičke distance usvaja njihova ponašanja i vrednosti kojima se oni rukovode. Posle sve to primenjuje i u svojim svakodnevnim aktivnostima u realnom životu. I to tako traje već 11 godina. Generacije koje rastu uz rijalitije postaju zveri, koje ne koriste reči, već urlike i zavijanja. Uostalom, to je slika i nekih političara na vlasti.Javno mnjenje se pravi logikom dva elementa - tržišnog i političkog. Politički dominira, zbog čega je daleko od istine i slobode. Javno mnjenje nije na slobodan način stvoreno, već je u velikoj meri neistinito, pošto je logika vladajuće garniture da ono bude u službi odbrane i opstanka vlasti. To je odgovaralo i starim vladarima, koji su narodu poklanjali gladijatorske "predstave". Svakako bolje nego da tu energiju usmere protiv njih

U režimskim medijima preovlađuje nasilje, tako da su moralne vrednosti naših porodica nestale u ovim vremenima krize i nevolja. Najveći problem nasilja u rijaliti programima, dakle u onome što preovlađuje na mnogim televizijama sa nacionalnom frekvencijom, jeste to što nismo zaštitili decu. To što deca nisu zaštićena od nasilja nije samo nemoralni čin, već i zločin.Nasilje u rijalitijima dobija dramatične obrise i oblike. Ono što je bila normalna intimna komunikacija među ljudima, sada se pretvara u pornografiju. Šta nam poručuje glavni rukovodilac naših duša? Srbija nije država, ona je njegov rijaliti. Ili obor, u koji nas je strpao. Ako smo u oboru, a jesmo, kako se zovemo?

Vreme je da se zapitamo, kada smo tačno na to pristali? I zašto?

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati