Srbija

[ Izvor: N1 ]

02. 03. 2023. 19:58 6

Šta je Leoni obećavao kad je otvarao fabriku

Danka Ranković, četrdesetosmogodišnja radnica kompanije Leoni u Kraljevu, preminula je 25. februara nakon što se 21. februara onesvestila u fabrici. Radnici Leonija tvrde da rade pod velikim pritiskom i u rigoroznim uslovima. U fabrici to - negiraju. Grad Kraljevo je, inače, 2019. godine za izgradnju fabrike Leoni poklonio 13 hektara zemljišta koje je koristila Poljoprivredna škola za potrebe praktične nastave učenika. Zauzvrat je škola trebalo da dobije zemljište na drugoj lokaciji, ali se to nikada nije dogodilo. Iz Leonija su tada obećali zaposlenje pet hiljada radnika, uz plate iznad proseka za grad i - sva poštovanja radničkih i ljudskih prava.

Uslovi u kojima radnici fabrike Leoni u Kraljevu obavljaju poslove su, kako su posvedočili pojedini, poprilično rigorozni. Kažu da im najviše smeta psihička tortura, jer kako su ispričali, konstantno postoje tenzije i pretnje. Dolazak hitne pomoći u fabriku se, kažu, često dešava.

- Često smo dobijali upozorenja da ćutimo ili ćemo dobiti otkaze. Svaki vid slobode govora je ugušen i nisi smeo da prigovoriš ukoliko ti nešto smeta. Pretili su ljudima da bi zbog toga mogli da izgube bonuse od 5.000 dinara, a to je ljudima koji rade u toj fabrici velika suma - kaže Darko Bosić, bivši radnik.

Bosić je ispričao da zbog toga što radnici ne mogu da stignu da ispune normu za osam, smena se produžava i na deset sati. Kazao je da je njegova supruga koja je takođe bila zaposlena u fabrici, dobila otkaz, jer je rekla da više ne želi da radi deset sati u smeni.

- Nisu hteli da joj produže ugovor jer je odbila da radi da deset sati, i zato što kući imamo dvoje male dece - rekao je Darko Bosić, koji je proveo je devet meseci u fabrici Leoni u Kraljevu.

Radnicima se kako je ispričao čak i meri vreme provedeno u toaletu, i da im se, ukoliko se ne vrate za pet minuta, pišu opomene i opet skidaju bonusi.

Iz fabrike Leoni kažu za N1 da je Danka Ranković zadobila povrede na radu 21. februara kako su naveli "prilikom slučajnog spoticanja i pada". Negiraju da je radila 10 sati tog dana i cele nedelje pre toga. Zaposlenoj je, dodaju, na licu mesta pružena adekvatna pomoć, nakon čega je upućena na dalje preglede i istog dana puštena na kućno lečenje.

Željko Veselinović, predsednik sindikata "Sloga", najvećeg u ovoj fabrici, kaže da je Zakon o radu koji je prema njegovom mišljenju loš, omogućio menadžmentu fabrike da primenjuje tzv. preraspodelu radnog vremena.

- To znači da u nekom periodu godine ako nemate posla, idete kući. Onda te sate nadoknađujete, pa se desi da radite i po 10 ili 12 sati. Ali, to je sve u skladu sa zakonom - kaže Veselinović.

Prema podacima koje je izneo Centar za politike emancipacije, u Srbiji, u proseku svake nedelje jedan radnik izgubi život.

- Danka Ranković nije izuzetak. Prema podacima RFZO, tokom 2021. godine, imali smo registrovanih 45 slučajeva smrti na radu, i 21 hiljadu slučajeva povreda - kaže Vladimir Simović iz Centra za politike emancipacije.

U Leoniju ističu da se, kada je reč o proveri zdravstvenog stanja radnika, "u kompaniji zapošljavaju sve kategorije ljudi bez obzira na lična svojstva, pa tako i kandidati sa zdravstvenim smetnjama".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati