Srbija

[ Izvor: Luftika ]

03. 03. 2023. 06:00 9

Umesto nas, turisti iz Slovačke počistili srpski spomen-park

Srbija je zemlja izuzetnih prirodnih lepota i bogate istorije, a prava je šteta što ne znamo da čuvamo ono što imamo, već kao da se uporno trudimo da činimo upravo suprotno, što najbolje oslikava stanje naše kolektivne društvene svesti.

Naš maćehinski odnos prema prirodi dobro je poznat – dovoljno je samo pogledati stanje srpskih reka, parkova i šuma da shvatimo da su opšta nekultura i bacanje smeća postali naš "zlatni standard", a izgleda da nemamo ni pijeteta prema žrtvama koje smo herojski podneli u Drugom svetskom ratu.Slovački turisti ličnim primerom ukazali na našu sramotu.

Naime, na Fejsbuk stranici "Ovo je Srbija" osvanula je fotografija iz niškog spomen-parka Bubanj, a akcija čišćenja koju su sproveli slovački turisti koji su posetili ovu istorijsku i prirodnu znamenitost više govori o nama od hiljadu reči.

Radi se o ogromnom stratištu, u kojem je tokom Drugog svetskog rata od strane nacista stradalo preko 10.000 srpskih rodoljuba, Jevreja i Roma, da bi nakon rata bilo pretvoreno u spomen-kompleks, koji je još 1979. godine proglašen kulturnim dobrom od izuzetnog značaja.

Pored ogromnog istorijskog značaja, park Bubanj važi za jednu od najbogatijih parkovskih površina u Nišu, koji karakteriše bogata flora i fauna, a možete samo zamisliti šokirane izraze lica slovačkih turista, kada su prilikom šetnje ovim dobrom naišli na ogromne hrpe smeća. Nisu previše razmišljali, već su odlučili da zasuču rukave i prikupe otpad u čak 15 velikih kesa za smeće, kad već mi nismo za to sposobni i voljni, koje su potom okačili za obližnje drveće da ih komunalne službe pokupe.

- Ovo smo vama počistili. Sramota. 15 džakova i još je malo", glasila je poruka koju su zakačili na jednu od prepunih crnih vreća, uz potpis "turisti iz Slovačke.Pametnom dosta, a brojni sugrađani su se odlučili da prokomentarišu ovaj potez na društvenim mrežama:

- Dok ne krenu da udaraju po džepu neće nikada da se opamete - kaže jedna od građana.

- To nije bruka, to je istina! To smo mi - ističe drugi.

- Po ovome se vidi nečija kultura, a naša nekultura - napominje treći.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati