Srbija

S. M.

25. 02. 2023. 13:17 9

Zbog propusta škole, deca diskvalifikovana sa takmičenja

Sa Opštinskog takmičenja u šahu, koje je organizovano u prokupačkoj Osnovnoj školi „Nikodije Stojanović Tatko“ diskvalifikovani su učenici sedmog razreda Osnovne škole "9.oktobar", a samo takmičenje je zbog problema koji je nastao kasnilo čitav sat. Učenici sedmog razreda su diskvalifikovani, jer po propozicijama, trebalo je da škola pošalje samo tri učenika po jednom razredu, a na spisku je prijavljeno devet, a pojavilo se pet. Nakon opšteg meteža, sva pet učenika su diskvalifikovana.

Roditelji najavljuju prijavu Školskoj upravi Niš zbog, kako navode, propusta škole iz koje su ti učenici. Oba direktora i škole koja je ovogodišnji organizator takmičenja i sporne škole kažu da oni nisu krivi za propust.

- Kako se i mlađe dete takmiči, bila sam sa njom. Onda je naišao moj sin sa drugom i rekao da su njih dvojicu izbacili, jer nemaju izjave roditelja. Meni niko ranije nije ni dao tu izjavu da potpišem za njega, za ćerku jesam. Otišla sam do nastavnika koji ih je doveo na takmičenje i tada sam saznala da nije sporna toliko izjava i da ona može na lice mesta da se potpiše, koliko broj takmičara - priča nam Sanja Marjanović, čiji je sin jedan od petorice diskvalifikovanih.

Ona kaže da on svake godine učestvuje na tom takmičenju i da je šah njegova ljubav.

- Deca su maltretirana čitav sat, osećaju se kriva jer misle da su jedni druge diskvalifikovali, a iza svega zapravo stoji propust Osnovne škole "9.oktobar" zbog neodgovornosti i nepoštovanja propozicija takmičenja - dodaje Marjanović i objašnjava da su sedmaci bili zbunjeni, razočarani, čak su i plakali, posle sat vremena agonije koju su proživljavali.

- Jako sam razočarana, jer su deca izgubila mogućnost da učestvuju, iako su se nadala, očekivala to takmičenje, pripremala i možda bi se plasirala u viši rang. Kako sada njima objasniti da nisu krivi i da je reč o neozbiljnosti nadležne škole - pita se Marjanović.

Sa njom se slažu i ostali roditelji učenika koji su bez ikakve lične krivice diskvalifikovani. Jedan roditelj kaže da ovo nije prvi put da škola "9. oktobar" čini propust i da je njeno dete prošle godine ostvarilo plasman na Okružno takmičenje u šahu, ali da ga razredni starešina uopšte nije ni obavestio o terminu takmičenja i da je propustio takmičenje.

Direktor Osnovne škole "Nikodije Stojanović Tatko" Srđan Kovačević, koja je ove godine bila organizator Opštinskog takmičenja kaže da su propozicije godinama unazad iste, te da iz svakog razreda treba da bude po tri učenika i da sve škole to znaju. Kovačević objašnjava da su spisak sa učesnicima iz "9.oktobra" dobili tek juče, odnosno u petak posle 15 časova, iako je trebalo da se dostavi nekoliko dana ranije. Kako dodaje, pokušavali su da obaveste školu i upozore ih, ali nisu uspeli.

- Mi nismo mogli da sami selektujemo decu i biramo ko će se takmičiti, a propozicije samog takmičenja su jasne. I roditelji koji su bili u školi pre početka takmičenja su se saglasili da je najbolje da se u sedmom razredu iz "9. oktobra" niko ne takmiči i tako su oni na kraju diskvalifikovani - tvrdi Kovačević.

Direktorka Osnovne škole "9. oktobar" Ljiljana Veković kaže da u pozivnom pismu koje su dobili nije naznačen broj učenika koji treba da se pojave na takmičenju.

- Mi nemamo Školsko takmičenje, jer nemamo majstora u šahu koji bi mogao da ga organizuje, a u pozivnom pismu nije naglašen broj učenika koji treba da idu u ovaj rang. Zbog interesovanja učenika za ovo takmičenje, mi smo prethodnih dana smanjivali njihov broj i ova situacija nije naša krivica - izjavila je Ljiljana Veković.

Razočarani roditelji najavljuju prijavu, ali kažu da neće obarati takmičenje, jer ne žele da deca koja su na kraju učestvovala i ostvarila plasman, prolaze agoniju kakvu u ovom trenutku prolaze njihova diskvalifikovana deca.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati