Srbija

N. D.

01. 02. 2023. 08:37 2

Grujić: NS prepušten na milost i nemilost onima koji se bogate

"Novi Sad zaslužuje mnogo više od ovooga što danas živimo. To je predstava o Novom Sadu kao gradu sa dušom koji nije prepušten na milost i nemilost bogaćenju pojedinaca koji urbanistički razvijaju grad po svojoj meri. Važno je staviti materijalni razvoj Novog Sada u službu opšteg kulturnog razvoja i emancipacije čoveka. Svi politički pritisci na građane moraju prestati, kao što ne sme biti povlašćenih građana", istakla je u intervjuu za Direktno.rs dr Danijela Grujić, narodna poslanica iz Stranke slobode i pravde.

"Dan grada" Novog Sada tradicionalno se obeležava svake godine. O tome iz koje vizure gleda život u drugom gradu po veličini u Srbiji, sa kojim problemima svojih sugrađana se svakodnevno susreće, šta je bitno za funkcionisanje grada i još mnogo toga, ispred Stranke slobode i pravde za Direktno.rs govori narodna poslanica dr Danijela Grujić.

Novi Sad je 1. februara 1748. godine postao slobodan grad kada je Marija Terezija potpisala "Povelju slobodnog kraljevskog grada". Da se vratimo u bližu prošlost. Od 1998. godine zvanično se obeležava "Dan grada". Kako to danas izgleda i koliko se grad promenio?

- Grad sa toliko dugom tradicijom je neminovno prolazio i dan danas prolazi kroz stalne transformacije. Neke ga, naravno, razvijaju i donose dobrobit građanima Novog Sada, a neke to čine samo prividno narušavajući njegov identitet i težnju da kroz svoj dalji razvoj očuva i duh prohujalih vremena poput antifašističke tradicije koja je u naše vreme višestruko izložena eroziji.

Novi Sad je danas jedan zaista veliki grad koji se stalno širi. On je u svakom smislu središte i svetionik Vojvodine, grad o kojem svi građani naše zemlje i regiona imaju reči hvale, a posebno sami Novosađani. Mi ga stalno nosimo u srcu i teško nam je da kada i ima razloga, kažemo nešto nepovoljno o njemu.

Kada govorimo o proslavi "Dana grada", ona je prošle godine proslavljena u dve odvojene manifestacije u kulturno-političkom smislu, jedne oficijelne gradske i druge alternativne opozicione. I to već govori mnogo o bolnoj podeljenosti koja razdire grad. Tako je bilo i na nedavnom obeležavanju stradanja u Novosadskoj raciji, više odvojenih skupova. A razlog tome je, prema mom mišljenju, uporno istrajavanje novosadskih vlasti da se sa neistomišljenicima obračuna, umesto da ih uvaži kao sagovornike i saradnike. Paralelno sa nedemokratskim odnosom prema opoziciji, sa kojom nema ni minimuma političkog dijaloga, odvija se satanicazija i dehumanizacija civilnog sektora - istakla je Danijela Grujić u intervjuu za Direktno.rs.

S obzirom na to da ste kao poslanica u svakodnevnoj komunikaciji sa Vašim sugrađanima, šta je to što ih najviše muči, koji su problemi i da li imate rešenja za njih?

- Brojni problemi tište Novosađane, od onih komunalnih, za koje gradske vlasti po pravilu nemaju sluha, gde se udružuju oko peticija, poput najnovije peticije stanovnika Podbare, reagujući na probleme bezbednosti u saobraćaju, neuređenih ulica ili prenamene nekih urbanističkih rešenja koja idu u korist krupnog kapitala, nepokrivenosti celog grada kanalizacionom mrežom, problematične izgradnje podzemnih garaža u centru grada i javno-privatnog partnerstva, neslaganja sa žrtvovanjem Šodroške oaze za potrebe gradnje novog mosta, do stege koju u gradu drži vladajuća stranka u pogledu zapošljavanja i slobodnog izražavanja mišljenja, ili bezbednosti dece u školama, što se rešava zaključavanjem dece u školska dvorišta umesto brigom da se sa kriminalom u gradu izađe na kraj.

Iz ugla opozicione narodne poslanice na raspolaganju mi stoje medijska podrška i pritisak kroz institut poslaničkog pitanja u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Ključna stvar je da svaki od tih problema postane "vidljiv", jer je to jedino što zabrinjava vladajuću garnituru u našoj zemlji - to što se demaskira prava priroda nedemokratske u osnovi konzervativne vlasti i iznosi istina o duboko urušenoj stvarnosti koju živimo.

Koliko je aktuelna gradska vlast unapredila, a koliko unazadila grad uzevši u obzir da je bivši gradonačelnik na tom mestu proveo tri mandata, a da je od skora njegov bivši zamenik sada na čelu grada?

- Desetogodišnje nasleđe Miloša Vučevića na čelu grada, naizgled zavidno i ovenčano titulom grada kao Evropske prestonice kulture, jeste Novi Sad razoren kriminalom i korupcijom za račun odabranih pojedinaca bliskih vlasti poput Zvonka Veselinovića, posebno u sferi investitorskog urbanizma. Mnogo toga je bilo problematično: sumnjivi tenderi, nerešene afere u novosadskom EPS-u pokrivene rastrojstvom celog preduzeća, nestručno kadriranje i upošljavanje po političkoj liniji u javnom sektoru, saradnja sa kriminogenim strukturama.

Neverovatno je da upravo on, koji je osim toga doveo ozbiljno u opasnost bezbednost Novosađana, jer je dozvolio divljanje novosadskih kriminalaca na ulicama, ustrojio batinaške odrede za borbu protiv političkih protivnika i jer je odgovoran za nasilje na mirnim protestima građana, nagrađen ministarskim mestom, ni manje ni više, ministra odbrane. To je za njega bila jedinstvena izlazna karta iz nagomilanih i očito nerešivih problema za koje je sam odgovoran. A primetiću još da su i Novosađani toga svesni, jer je poslednji mandat Miloš Vučević stekao na izborima 2020. godine sa rekordno niskom izlaznošću od svega 42 odsto, što rečito govori da naprednjački režim ne uživa veliko poverenje naših sugrađana.

Koja je Vaša strategija i vizija Novog Sada kao narodne poslanice?

- Zalažem se za izradu strategije socijalnog i kulturnog preporoda Novog Sada kao baze širokog društvenog dijaloga, građanske saradnje i podsticajne sredine za stvaralaštvo i rad, te kulturni razvoj Grada. Od ključnog značaja je zato afirmacija dobrovoljnog i odgovornog učešća u javnom životu grada kroz što neposredniju, participaciju u demokratskom životu Novog Sada. Sasvim je sigurno da je to moguće postići samo uz političku praksu decentralizacije i osnaživanja lokalne samouprave.

Šta biste poručili Novosađanima?

- Ne bih to nazvala porukom, više putokazom koji podseća da Novi Sad i može i zaslužuje mnogo bolje od ovoga što danas živimo zbog čega mnogi Novosađani napuštaju naš grad. To je predstava o Novom Sadu kao gradu sa dušom koji nije prepušten na milost i nemilost bogaćenju pojedinaca koji urbanistički razvijaju grad po svojoj meri, već grad koji ulaže pre svega u ljude, u kvalitet života i humanu, socijalno odgovornu i bezbednu sredinu za život u interkulturalnom duhu.

Zbog toga je, smatram, važno staviti materijalni razvoj Novog Sada u službu opšteg kulturnog razvoja i emancipacije čoveka, njegovog potpunog razvoja u slobodnu kritički orjentisanu ličnost čija se individualna i kolektivna ljudska prava i slobode poštuju. Svi politički pritisci na građane moraju prestati, kao što ne sme biti povlašćenih građana. Zbog toga je bitno i da gradske institucije ponovo budu zaista demokratske, da se obnovi istinski politički i društveni pluralizam uz dalji razvoj smisla za zajedništvo stvarajući šanse za nastanak jednog novog iskustva života bez represije, nasilja i konkurentske eksploatacije čoveka i prirode. A privredni život Novog Sada, delatnost javnih institucija i preduzeća treba vratiti u službu opšteg interesa - zaključila je Danijela Grujić u intervjuu za Direktno.rs.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati