Srbija

[ Izvor: Mediji ]

30. 01. 2023. 08:15 2

Početkom februara povratak prave zime

Narednih dana toplije, uz česta prolazna naoblačenja sa padavinama. Sam početak februara doneće temperature i do 12 stepeni, a od sledećeg petka zahlađenje sa snegom - kaže za Telegraf.rs meteorolog Đorđe Đurić.

U Srbiji će u ponedeljak pod uticajem visokog vazdušnog pritiska biti stabilno i suvo sa sunčanim intervalima, ujutro uz slab do umeren mraz, maglu i tmurno vreme. Duvaće slab do umeren zapadni i jugozapadni vetar. Jutarnja temperatura biće od -6 do 0, u Beogradu -2 stepena, maksimalna dnevna od 2 do 6, a u Beogradu do 4 stepena.

U sklopu ovog ciklona preko našeg područja u utorak će preći oslabljeni hladni front sa kišom, na planinama sa snegom, a ujutro se susnežica i sneg očekuju i u nižim predelima.

– Na severu Srbije i u Beogradu biće suvo. Hladni front usloviće i jak severozapadni vetar. Prostrana visinska dolina sa severoistoka koja će se spustiti do našeg područja, svojom glavninom prodraće istočnije. Maksimalna temperatura u utorak u Srbiji biće od 4 do 8, u Beogradu do 6 stepena. U sredu se pod uticajem anticiklona i viskog vazdušnog pritiska očekuje stabilno i suvo sa sunčanim intervalima, a pod uticajem visinskog termičkog grebena sa jugozapada, očekuje se i prodor osetno toplije vazdušne mase sa Mediterana. Maksimalna temperatura biće od 6 do 12C, u Beogradu do 10 stepeni, a duvaće jugozapadni vetar - navodi Đurić.

U četvrtak se preko severa Evrope očekuje premeštanje još jednog veoma snažnog ciklona, koji će samo svojim obodnim delom zahvatiti Srbiju, ali se istovrenemeno sa severa očekuje prodor prostrane visinske doline i prodor hladnog fronta.

U petak i u subotu u Srbiji se očekuje sneg, a glavnina padavina očekuje se u južnim, centralnim i istočnim predelima. Uz jak severozapadni vetar, maksimalna temperatura u petak biće do 4 stepena, a za vikend od -3 na jugu do 3 na severu Srbije, u Beogradu do 2 stepena.

– S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za ovo doba godine od 1 do 5 stepeni, ona je ovih dana bila oko prosečnoh vrednosti, a od utorka do četvetka biće iznad proseka, u sredu za 5 do 7 stepeni. U petak se očekuje zahlađenje, pa će narednog vikenda temperature biti i malo ispod proseka. Narednih dana očekuju se česta prolazna naoblačenja sa padavinama, ali bez prave zime u nižim predelima, tako da se snežni pokrivač očekuje samo na planinama. Povratak zime u niže predele očekuje se oko 4. i 5. februara, ali za sada bez nekog značajnijeg formiranja snežnog porkivača - kaže Đurić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati