Srbija

Direktno

25. 01. 2023. 12:48 1

Direktora RTV birati po stručnosti, a ne po bliskosti sa SNS

"PO Pokreta za preokret Vojvodine traži da se novi direktor Radio televizije Vojvodine izabere na osnovu kvalifikacija i novinarskog integriteta, a ne prema bliskosti sa Srpskom naprednom strankom", navedeno je u saopštenju.

Kako se navodi u saopštenju Pokreta, "RTV je izgubio kredibilitet pokrajinskog javnog servisa i novi direktor bi taj kredibilitet mogao da vrati ili bar da to pokuša", ali to "ne može da učini neko ko savijene kičme po mišljenje odlazi u sedište režimskih stranaka".

- Najavljeno objavljivanje konkursa za izbor direktora RTV-a za 1. februar ne sme da ostane samo formalizacija odluke da sve ostane po starom, jer novac svih nas ne sme da se troši na režimsku propagandu. Na katastrofalno stanje u ovoj medijskoj kući ukazivali su i sindikati koji u njoj deluju, a najveću odgovornost za to snosi Upravni odbor - kaže se u saopštenju.

Vojvođanski odbor Pokret za preokret traži da se prilikom izbora direktora i nakon toga kod izbora drugih rukovodećih kadrova u Radio televiziji Vojvodine vodi računa isključivo o stručnosti i integritetu kandidata, a ne o njihovoj partijskoj privrženosti.- Ako direktor bude izabran na osnovu kvalifikacija, iako u to sumnjamo, zbog dosadašnje politike režima prema javnim servisima, ima nade za RTV da postane javni servis i da ne bude glasilo SNS-a i SPS-a, već da daje proverene i tačne informacije u interesu građana Vojvodine. RTV mora da bude otvorena za pluralizam i različita politička gledanja i stavove kako političkih subjekata tako i nevladinog sektora i pojedinaca, koji imaju integritet da se izjasne o nekoj temi, nezavisno od njihove političke pripadnosti. U drugoj i nažalost verovatnijoj opciji, ako direktor postane neko blizak Srpskoj naprednoj stranci, možemo očekivati konačno urušavanje pokrajinskog javnog servisa - navodi se u saopštenju i dodaje se:

- Vojvođanski odbor Pokreta za preokret smatra da se odnos režima prema RTV-u pokazao i kroz činjenicu da više od godinu dana ova ustanova nema direktora, a u periodu od pola godine nije imala čak ni vršioca dužnosti. - PO Pokreta za preokret Vojvodine podseća da se RTV do sada ponašao nezainteresovano za teme koje utiču na života građana, posebno na štetu koju Srpska napredna stranka pravi Novom Sadu i Vojvodini. Bilo je više tema od javnog značaja koje RTV nije obrađivao ili ako ih je obrađivao radilo se o jednostranom pristupu, sa gledišta SNS-a. Dešavalo se i da se kamermani i reporteri RTV pojave događaju ili konferenciji za štampu, kada opozicija ima važne informacije za javnost, da novinari uzmu izjave, ali se to posle ne emituje. To je potvrda da u RTV postoji jaka cenzura informativnog programa - zaključuje se u saopštenju PO Pokreta za preokret Vojvodine.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati