Srbija

Direktno.rs

16. 12. 2022. 13:38 1

Simović (SSP): Preduzetnici bez "kiseonika"

Inflacija, koja u Srbiji divlja već više od dve godine, pogubno utiče na preduzetnike. Sve veći nameti izazvani poskupljenjima, kako komunalnih usluga, tako i poreza na imovinu, uz sve prisutnije nezadovoljstvo radnika, stvaraju ogroman pritisak na preduzetništvo u državi. Umesto osnaživanja naših preduzetnika država je svoj fokus pomoći usmerila na strane kompanije koje isplaćaju minimalnu zaradu, a u kojoj radnici skoro da nemaju nikakakva prava - rekao je Marko Simović, predsednik Resornog odbora za preduzetništvo i član Gradskog odbora SSP Kragujevac, čiju izjavu prenosimo u celosti.

- Istina, pomagala je država minimalcima privredu, ali se istovremeno nije odrekla poreza na te minimalce, koje preduzetnici od 1. januara 2021.godine i dan danas po reprogramima plaćaju. Uz te rate poreza, plaćaju i redovne doprinose, tako da se stvorio jedan usijani ambijent koji ozbiljno ugoržava poslovanje. Rashodi u jeku korone, tokom poslednje dve kalendarske godine, prevazilazili su prihode, koji su pali na ispod 50%. U toj situaciji, preduzetnici su u nemogućnosti da se zaduže kod poslovnih banaka, koje posmatraju poslovanje baš u poslednje 2 godine.- Kada se na sve to doda da je granica za ulazak u PDV i dalje ista kao i pre 10 godina i da ju je mnogo lako preći, zahvaljujući ogromnim rashodima, koji guraju cene na gore, dolazimo do zaključka da biti preduzetnik u Srbiji znači biti samo poreski obveznik koji postoji samo da bi plaćao obaveze. Gde je tu razvoj i održivost, da ne pričamo o zadovoljstvu bavljenja biznisom? Sve se svodi na sopstvene sposobnosti i sreću, drugim rečima, snalaženje i preživljavanje. Niko se više ni ne nudi da da vetar u leđa privatnicima koji hrane svoje porodice i porodice svojih zaposlenih. Sami su prepušteni na vetrometini bez zaklona. Da li će nas vetar oduvati ili će se neko setiti da postoji domaći privatni sektor od koga živi veliki broj naši građana?

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati