Srbija

Direktno.rs

10. 11. 2022. 10:41 0

Javna bezbednost Subotičana mora da bude važnija od neobavezujuće preporuke!

"Ograničenje rada javne rasvete direktno utiče na rast svih vrsta kriminala, na bezbednost saobraćaja, ali pre svega je ugrożena sigurnost dece, i starijih sugrađana", navodi se u saopštenju subiotičkog odbora Stranke slobode i pravde, koje prenosimo u celosti.

"Istraživanja ukazuju na povezanost između kvalitetnog osvetljenja javnih površina i osećaja sigurnosti prolaznika. Javna rasveta je značajna podjednako svim učesnicima saobraćaja - pre svega utiče na smanjenje mogućnosti greške tokom vožnje. Veliki broj saobraćajnih nezgoda nastaje upravo zbog loše vidljivosti na kolovozu, što pokazuje i veća učestalost nesreća onda kada je smanjena zbog vremenskih neprilika poput snega i magle.

Sa javnom rasvetom koja je trenutno u funkciji, građani Subotice ni rupe na putevima ne mogu da izbegnu, što sveukupno dovodi do većeg obima materijalnih šteta za koje moraju sami da snose odgovornost.

Paradoksalno je to što su naši sugrađani prvaci u Srbiji po plaćanju komunalnih usluga i poreskih obaveza, a ne zaslužuju da budu bezbedni uz zadovoljavajuću javnu rasvetu.

Novembar je mesec kad su sumaglica i magla normalne pojave, a dan je kratak. Uz ionako smanjenu vidljivost izazvanu godišnjim dobom, mnogi građani se dodatno osećaju nesigurno zbog incidenata koji su povezani sa ilegalnim migratornim kretanjima karakterističnim za pogranični grad kakav je Subotica.

Bez obzira na to, u nameri da se dokazuju zvaničnom Beogradu, gradski oci ne žele ni da razmotre promenu odluke o restrikciji javne rasvete. Kao što znamo, preporuka Ministarstva rudarstva i energetike lokalnim samoupravama je da se javna rasveta na ulicama, trgovima i drugim objektima svede na minimalni bezbednosno opravdan nivo, što je smanjenje za 33 odsto. Uprkos preporuci, svedoci smo da je u nekim ulicama u Subotici taj procenat povećan i na preko 50 odsto, dok je u nekim ulicama rasveta u potpunosti isključena.

Apel građana upućen preko društvenih mreža i lokalnih medija da se, ako već mora, javna rasveta racionalno isključuje, nije uslišen.

Svedoci smo ovih dana da vlast, kako u Narodnoj skupštini Republike Srbije, tako i u subotičkom lokalnom parlamentu, hvali nikad jače ekonomsko stanje države i Grada. Po njihovim navodima Srbija je regionalni lider što se javnih finansija tiče, pa se sa pravom pitamo zašto onda imamo restrikcije javne rasvete koje ugrožavaju bezbednost stanovnika?

Gradski odbor Stranke slobode i pravde apeluje na vršioce gradske vlasti da promene svoju odluku i da javnu rasvetu, pre svega ulica i puteva vrate u u svoj puni kapacitet", zaključuje se u saopštenju subotičkog odbora Stranke slobode i pravde.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati