Srbija

Dr Slavica Plavšić

04. 11. 2022. 06:00 1

Zemljotres u Kraljevu na isti dan kao pre 12 godina

U Kraljevu se juče u 13.28 časova osetio zemljotres magnitude 2,3 stepena po Rihterovoj skali, sa epicentrom u Žiči - saopštio je Gradski štab za vanredne situacije. Zemljotresi ovakvog intenziteta, III stepena Merkalijeve skale, ne mogu izazvati oštećenja na objektima u epicentralnoj oblasti, objavio je Republički seizmološki zavod.

Međutim, ono što je najviše uznemirilo građane Kraljeva je činjenica da se na isti dan, 3. novembra 2010. godine, u 02.06 časova, pre tačno 12 godina, dogodio razorni zemljotres magnitude 5,3 stepena Rihterove skale. Građani odlično pamte ovaj strašan zemljotres, pa na društvenim mrežama komentarišu da "nije baš morao da nas podseća".

U tadašnjem zemljotresu 2010. godine, poginule su dve, a oko 180 osoba je zadobilo lakše telesne povrede. Bukvalno nije bilo nijedne kuće, nijedne zgrade, nijednog objekata u široj okolini Kraljeva koji nije bio, manje ili više oštećen. Grad je ostao bez vode, struje, avetinjski opustošen i sablasno prazan. Materijalna šteta je bila ogromna i trebalo je da prođe mnogo godina da se najveća oštećenja kuća i zgrada saniraju. Grad je ostao bez vode, struje, telefonska... avetinjski opustošen i sablasno prazan.

Oštećena je stara Internistička bolnica koja je nekoliko godina bila iseljena zbog renoviranja. Zavod za Javno zdravlje Kraljevo je zbog oštećenja morao buti srušen. Napravljena je nova zgrada koja je useljena i počela sa radom tek nedavno.

Ovaj strašan zemljotres će ostati zapamćen i po mnogim "propratnim" detaljima. Tada sam živela u Kraljevu i sećam se da sam prve balone pijaće vode od 5 litra plaćala papreno skupo. To je trajalo nekoliko dana, dok inspekcija nije zabranila da se voda prodaje po basnoslovnim cenama. Takođe se pamti da je veći deo zgrada i stanova bio osiguran kod Dunav osiguranja. Ali, zamislite, to osiguranje nije pokrivalo i štete nanete zemljotresom!? Najveći deo objekata koji su bili oštećeni u zemljotresu 2010. godine obnovljen je u prvih godinu dana.

Novi "potres" nad ovim događajem kasnije je izazvala afera zbog sumnje da su tadašnji čelnici grada Kraljeva, na čelu sa gradonačelnikom Ljubišom Simovićem bili optuženi za zloupotrebu službenog položaja u obnovi Kraljeva i za sticanje protivzakonite koriste. Za sve optužene za malverzacije tokom izgradnje kuća posle zemljotresa u Kraljevu i okolini, Apelacioni sud je doneo oslobađajuće presude, nakon deset godina, u februaru 2020.

Novi zemljotres je potresao i uznemirio građane i podsetio ih na strahote od pre 12 godina.

Nadajmo se da će se trusno kraljevačko tlo smiriti i da se strašan zemljotres, kao onaj od pre 12 godina više nikada neće ponoviti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati