Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Srbija

Direktno.rs

20. 09. 2022. 15:32 3

Ucene, pretnje i urušavanje obrazovnog sistema

"Obrazovni sistem deli sudbinu aktuelnog stanja u srpskom društvu, pa tako ne može da bude izuzet od ucena, pretnji, devastacije i urušavanja zdravog sistema vrednosti. Stranka slobode i pravde Gradski odbor Niš, ukazuje na neodrživo stanje u sistemu obrazovanja na teritorjii grada Niša i šire", navodi se u saopštenju Resornog odbora za obrazovanje Stranke slobode i pravde Niš, koje prenosimo u celosti.

"Realnost ovog, trećeg po veličini, grada u Srbiji je takva da je broj učenika koji je ove godine, na teritoriji grada Niša i regiona, upisan u prvi razred osnovnih škola, na istorijskom minumumu. Rešavanje problema ii tehnoloških viškova u niškim obrazovnim ustanovama, obično se vrši netranasparentno i mimo pravilnika.

Partijsko zapošljavanje bez jasnih kriterijuma izbora, pritisci i ucena prilikom izbora direktora, slikanje glasačkih listića uz prikazivanje lične karte, zadovoljavanje apetita različitih struja unutar vladajuće partije, slika su stanja u obrazovanju u gradu Nišu i niškom regionu. Ovakva slika je, pre svega, posledica brutalne politizacije obrazovnog sistema koja u drugi plan stavlja sjajne rezultate naših učenika i nastavnika na regionalnim, republičkim i međunarodnim takmičenjima.

U svom programu obrazovanja, Stranka slobode i pravde jasno je istakla svoja opredeljenja i smernice kako treba organizovati ovaj sistem, kako bi se dosadašnji loši rezultati popravili: depolitizacija, departizacija i profesionalizacija upravljačkih organa obrazovnih ustanova.

Takođe, podsećamo članove školskih odbora na njihovu obavezu i odgovornost koju imaju prema učenicima, kao i na pravo na nezavisnost u radu, a pre svega podsećamo na činjenicu da se osnovno i srednje obrazovanje i vaspitanje u Srbiji, ostvaruju u skladu sa Ustavom i zakonima kojima se uređuje ova oblast, kao i potvrđenim međunarodnim konvencijama, poveljama, sporazumima.

Učenik, nastavnik, školski odbori, upravljačka struktura, direktori, roditelji, svi su na istom zadatku, a to je bolje obrazovanje i zdravije okruženje za našu decu i omladinu, a samim tim i za društvo u celini.

Resorni odbor za obrazovanje SSP Niš poziva sve činioce (kako republičke tako i gradske), koji donose odluke u okviru sistema obrazovanja, da se drže zakonskih okvira, da ne podležu pritiscima različitih interesnih strana i da obavljaju odgovorno svoje dužnosti, vodeći se isključivo interesima učenika i kvalitetom njihovog obrazovanja, a ne interesima lokalne politike.

Pravni tim GrO SSP Niš stavlja se na raspolaganje svim članovima školskih odbora, nastavnicima, pomoćnim radnicima, direktorima obrazovnih ustanova koji trpe pritiske i ucene, da zajedno ukazujemo na probleme i predlažemo rešenja, jer je pitanje obrazovanja naše dece i njihove budućnosti iznad svake politike", zaključuje se u saopštenju Resornog odbora za obrazovanje GrO Stranke slobode i pravde Niš.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se


Čekajući novu Vladu

Zoran Živković [03.10.2022.]
Anketa

Poskupljenje čega vam je najteže palo?

Rezultati

Video dana

Žmurke