Srbija

Direktno.rs

20. 09. 2022. 15:32 3

Ucene, pretnje i urušavanje obrazovnog sistema

"Obrazovni sistem deli sudbinu aktuelnog stanja u srpskom društvu, pa tako ne može da bude izuzet od ucena, pretnji, devastacije i urušavanja zdravog sistema vrednosti. Stranka slobode i pravde Gradski odbor Niš, ukazuje na neodrživo stanje u sistemu obrazovanja na teritorjii grada Niša i šire", navodi se u saopštenju Resornog odbora za obrazovanje Stranke slobode i pravde Niš, koje prenosimo u celosti.

"Realnost ovog, trećeg po veličini, grada u Srbiji je takva da je broj učenika koji je ove godine, na teritoriji grada Niša i regiona, upisan u prvi razred osnovnih škola, na istorijskom minumumu. Rešavanje problema ii tehnoloških viškova u niškim obrazovnim ustanovama, obično se vrši netranasparentno i mimo pravilnika.

Partijsko zapošljavanje bez jasnih kriterijuma izbora, pritisci i ucena prilikom izbora direktora, slikanje glasačkih listića uz prikazivanje lične karte, zadovoljavanje apetita različitih struja unutar vladajuće partije, slika su stanja u obrazovanju u gradu Nišu i niškom regionu. Ovakva slika je, pre svega, posledica brutalne politizacije obrazovnog sistema koja u drugi plan stavlja sjajne rezultate naših učenika i nastavnika na regionalnim, republičkim i međunarodnim takmičenjima.

U svom programu obrazovanja, Stranka slobode i pravde jasno je istakla svoja opredeljenja i smernice kako treba organizovati ovaj sistem, kako bi se dosadašnji loši rezultati popravili: depolitizacija, departizacija i profesionalizacija upravljačkih organa obrazovnih ustanova.

Takođe, podsećamo članove školskih odbora na njihovu obavezu i odgovornost koju imaju prema učenicima, kao i na pravo na nezavisnost u radu, a pre svega podsećamo na činjenicu da se osnovno i srednje obrazovanje i vaspitanje u Srbiji, ostvaruju u skladu sa Ustavom i zakonima kojima se uređuje ova oblast, kao i potvrđenim međunarodnim konvencijama, poveljama, sporazumima.

Učenik, nastavnik, školski odbori, upravljačka struktura, direktori, roditelji, svi su na istom zadatku, a to je bolje obrazovanje i zdravije okruženje za našu decu i omladinu, a samim tim i za društvo u celini.

Resorni odbor za obrazovanje SSP Niš poziva sve činioce (kako republičke tako i gradske), koji donose odluke u okviru sistema obrazovanja, da se drže zakonskih okvira, da ne podležu pritiscima različitih interesnih strana i da obavljaju odgovorno svoje dužnosti, vodeći se isključivo interesima učenika i kvalitetom njihovog obrazovanja, a ne interesima lokalne politike.

Pravni tim GrO SSP Niš stavlja se na raspolaganje svim članovima školskih odbora, nastavnicima, pomoćnim radnicima, direktorima obrazovnih ustanova koji trpe pritiske i ucene, da zajedno ukazujemo na probleme i predlažemo rešenja, jer je pitanje obrazovanja naše dece i njihove budućnosti iznad svake politike", zaključuje se u saopštenju Resornog odbora za obrazovanje GrO Stranke slobode i pravde Niš.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


U trendu

Zoran Živković [29.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati