Srbija

[ Izvor: Ozon Press ]

19. 09. 2022. 06:00 10

Najlepša kuća propada, SPS bi da istera naslednike

Ivkovića kuća, jedna od najlepših kuća u Čačku iz 1927. godine, godinama propada. Nju je nekadašnjem Savezu komunista posle rata poklonio građevinski inženjer Ljubomir Ivković, uz uslov da donji deo kuće koriste njegovi naslednici bez naknade. Međutim, SPS je prestao da održava kuću pre deset godina, a po svemu sudeći rešen je da istera naslednike jer je od februara isključena voda, a od prošle sedmice i struja.

Umesto da bude ukras grada - Ivkovića kuća godinama je ruglo. Uništena fasada, grafiti, pokradeni oluci, zapušteno dvorište i krov koji prokišnjava… Kuću je u najlepšem delu Čačka Ljubomir Ivković poklonio Savezu komunista u znak sećanja na ubijenog sina koji je bio jedan od vođa tada ilegalnog komunističkog pokreta, piše Ozonpress.

- Kuću je Ivković poklonio 1948. godine Komunističkoj partiji Jugoslavije u spomen na svog sina koji je bio visoki funkcioner ilegalne KPJ, koji je za vreme rata uhvaćen i odveden u koncentracioni logor Mauthauzen, gde je ubijen. Ugovor o poklonu je potpisan 1954. godine, a dopunski 1967. po kome je porodica dobila pravo korišćenja dvosobnog stana u prizemlju, zaključno sa unucima, s tim da je oslobođena troškova stanarine i bilo kakvih troškova u vezi sa boravkom i stanovanjem - kaže Dušan Nikoliš, potomak Ljubomira Ivkovića.

I upravo taj deo ugovora najviše smeta SPS-u, zbog čega nastaju problemi za naslednike Ivkovića koji žive u Beogradu a u Čačak dolaze nekoliko puta godišnje. Objekat prestaje da se održava, ostaju prvo bez grejanja, potom vode, a sada i struje, zbog čega smatraju da SPS želi da ih istera iz objekta.

- Održavamo tradiciju dolaska u Čačak, obilazimo grobna mesta mojih predaka, prebake, pradeke. Ovde sam od malena i Čačak je moje detinjstvo, a dolazimo najčešće za praznike. Međutim, uslovi su se promenili i sada ne postoje uslovi za boravak bilo koga. Kuća se ne održava dugo. Bez struje i vode ovde teško da može da se dolazi. Od februara je ukinuta voda zbog kvara koji vlasnici (SPS) ne žele da reše niti da dozvole da mi to nekako osposobimo. Bez vode smo kampovali nekako, ali bez struje je nemoguće jer smo isključivali mašine za isušivanje kako bi se voda koja je preplavila podrum mogla izvući. Sa ovakvim odnosnom pitanje je da li će kuća dočekati svoju stogodišnjicu 2027.godine. Učinili smo maksimalno što smo mogli, ali se nema uslova za život pogotovo ne u zimskom periodu – kaže Iva Nikoliš.

- Vrlo su istrajni predstavnici SPS i u Čačku i u Beogradu u vezi sa odnosom prema porodici Ivković i prema kući. Kuća nije jedino što su dobili. Ovo dvorište je bilo daleko veće, protezalo se duž Dečjeg dispanzera, a druga kuća je bila na mestu Doma zdravlja koja je srušena. Pozadina je očigledno goli materijalni, vulgarni interes. Nije bilo nekih kontakata, u kući nema nikoga više od 10 godina, isto toliko nema grejanja, sve se polako uništava a cilj izgleda i jeste da se uruši – smatra Dušan Nikoliš.

Iako se SPS-u ne sviđa ugovor, nisu ništa ponudili naslednicima niti žele da vrate poklon kada već ne mogu da ga poštuju, a prema porodici Nikoliš stizale su i poruke sa izričitim pretnjama.

- Oni verovatno zaboravljaju da je ovo poklon, da je to njima poklonjeno, molbe i ugovori na njih nemaju uticaj. Jednosmerna komunikacija nikada nije dovodila do rešenja - kaže Iva Nikoliš.

Kuća se po ugovoru može koristiti za rad društveno-političkih organizacija i kulturnih ustanova, ali su često u njoj bili komercijalni sadržaji, kao što su banke, privatni fakulteti ali naslednici nisu pravili problem.

Predstavnici SPS-a u Čačku nisu želeli da komentarišu ceo slučaj. Uputili su nas na stranku u Beogradu koja gazduje celokupnom imovinom nasleđenom od Saveza komunista. Međutim, od njih nije stigao nikakav odgovor.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati