Srbija

[ Izvor: Mediji ]

24. 08. 2022. 21:55 1

Kakvo nas vreme očekuje do kraja meseca?

Nakon što je Srbiji prethodnih dana doneo veoma obilne padavine i osveženje, ali i prekinuo dugotrajnu sušu, visinski ciklon izmestio se svojim centrom iznad Grčke. U Grčkoj do petka veoma obilni pljuskovi i grmljavinske oluje, ali i opasnost od poplava i bujica, navodi meteorolog Đorđe Đurić.

Srbija i naše područje još od vikenda su pod uticajem visinskog ciklona. Njegov centar nalazio se iznad Jadranskog mora, pa je Srbija bila u njegovom prednjem delu, pa je preovladavalo južno visinsko strujanje, dok je u prizemlju preovladavao slab severozapadni vetar. Ovaj ciklon sadržao je velike količine vlage, pa je u Srbiji konačno prekinuta dugotrajna suša, jer je u proteklih 5 dana palo u većem delu zemlje od 20 do 80 litara kiše po kvadratnom metru, lokalno i više.

Dakle, u proteklih 5 dana palo je kiše koliko u proseku padne za ceo avgust, a bilo je lokacija gde je za 12 sati palo kiše koliko u proseku padne za ceo avgust. Ipak, obilne padavine natopile su samo površinski sloj zemlje, zbog čega je lokalno bilo i poplava, dok suvo zemljište nije moglo da prihvati ogromne količine kiše u kratkom vremenskom intervalu, pa su zato dublji slojevi zemljišta i dalji veoma suvi.
Iako je u prethodnih 5 dana bilo obilnih padavina, one su došle veoma kasno za poljoprivredne kulture, koje su pretrpele velike posledice, naročito kukuruz, čiji će prinos ove sezone biti prepolovljen, a negde se očekuju i stoprocentna podbacivanja roda.

Nevreme otišlo u Grčku

Širom Grčke do kraja dana, tokom četvrtka i petka pod uticajem visinskog ciklona očekuju se veoma obilni pljuskovi sa grmljavinom, a biće uslova i za grmljavinske oluje sa gradom i olujnim vetrovima. Obilnijih padavina i oluja može biti i na širem području Soluna i Atine, ali i na popularnim turističkim mestima i na brojnim ostrvima. Očekuje se da ukupno padne od 20 do 80 litara kiše po kvadratnom metru, lokalno i preko 100 litara, što su padavine koje padnu za mesec-dva u ovom delu godine, jer se Grčka odlikuje veoma suvim letnjim mesecima. Postojaće opasnost od poplava i bujica, a ima uslova da se ponegde formiraju i morske pijavice, a u prilog tome ići će i veoma visoke temperature mora od 25 do 28°C.

Dakle, na području Grčke sve do petka uveče se preporučuje ogroman oprez zbog opasnosti od obilnih padavina, grmljavinskih oluja, poplava i bujica, a ovaj sistem mogao bi doneti vremenske nevolje i širem području Severne Makedonije.
Od petka uveče uticaj visinskog ciklona će slabiti i on će se izmestiti ka istoku i dalje slabiti, tako da se stabilizacija vremena u Grčkoj očekuje od subote. Do tada će i temperature biti uglavnom ispod 30°C, a kada se od vikenda bude vratilo sunčano i letnje vreme, očeuju se temperature od preko 30°C, sledeće sedmice i preko 35°C, a nestabilnosti i pljuskovi sa grmljavinom biće rezervisani samo za planinski deo Grčke.

Zbog udaljavanja centra ciklona dalje od Srbije iznad Grčke, u Srbiji narednih dana postepena stabilizacija vremena, dosta toplije i sunčanije, ali zbog njegovog oslabljenog uticaja i dalje se ponegde očekuju lokalni pljuskovi sa grmljavinom, u četvrtak ponegde, a u petak uglavnom posle podne u južnim i centralnim predelima Srbije. Već od sutra maksimalna temperatura u Srbiji oko 30°C, a još sunčanije biće tokom vikenda, dok se u nedelju pljuskovi sa grmljavinom očekuju samo na zapadu i jugozapadu Srbiije.

Dakle, do kraja avgusta u Srbiji se očekuje prijatno letnje vreme, toplo, ali bez ekstremnih vrućina, iako če temperature biti nešto iznad prosečnih vrednosti za kraj avgusta. Najtopliji deo leta sada je već uveliko iza nas, a sledeće prolazno osveženje sa prolaznim padavinama očekuje nas početkom septembra.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati